Krypto-graf týdne: Neveselý stav litecoinu. Těžba digitálního stříbra se přestává vyplácet

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: david hanuš

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
8
Fotogalerie

Hodnota virtuální měny litecoin dlouhé měsíce padá, stejně tak zájem o těžbu této kryptoměny. Ta se dostala do spirály, ze které nemusí být snadného úniku.

Cenový pohyb litecoinu děsí všechny, kdo investovali do nákupu nebo těžby této digitální měny. Zatímco ještě v červnu stála jedna digitální mince zhruba 140 dolarů, aktuálně je to zhruba o sto dolarů méně.

Za takové konstelace se přestává vyplácet litecoin těžit, tedy „pálit“ elektřinu na pohon počítačů poskytujících potřebný výpočetní výkon na zajištění bezpečného fungování transakcí s touto kryptoměnou.

Svědčí o tom mohutný propad výpočetní síly zařízení, která litecoinovou síť pohání – o 70 procent ve srovnání s červnem. 

To hypoteticky vzato činí litecoin ještě náchylnějším k útokům hackerů, kterým by stačilo relativně méně výpočetní síly k tomu, aby přesměrovali údaje o transakcích ve svůj prospěch.

Situaci těžařů v tomhle směru ještě zhoršilo letní „půlení“. Tehdy na polovinu klesl počet litecoinů, které si mohou mezi sebe mineři denně rozdělit.

Sledujte aktuální cenu litecoinu:

Litecin je aktuálně šestou „největší“ kryptoměnou co do hodnoty všech jeho mincí v oběhu.

V České republice jej zpopularizoval zejména známý evangelizátor kryptoměn Karel Fillner. Litecoinem lze platit například v pražské kavárně Paralelní Polis nebo v internetovém obchodě Alza.