Kryptograf týdne: bitcoin nasedl na lochnesku, tak velké výkyvy ceny nezažil čtvrt roku

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
Symbol bitcoinu
Kryptoměna bitcoin
Virtuální versu reálná měna
5
Fotogalerie

Z více než deseti tisíc dolarů na 9300 během necelé hodiny. A pak hned skok na 9600 dolarů. I takové cenové šoky přinesl v tomto týdnu svým držitelům bitcoin. Na kryptoměnový trh se vrátila dlouhé měsíce nevídaná volatilita.

Nejrozšířenější virtuální měna se pohupuje tam a zpět přes hranici deseti tisíc dolarů za digitální minci. Výkyvy jsou podle agentury Bloomberg nejvýraznější od začátku listopadu.

Provozovatel kryptoměnové burzy Kraken dává nárůst volatility bitcoinu do souvislosti s aktivitou takzvaných velryb, tedy držitelů nejméně tisícovky bitcoinů, v přepočtu 220 milionů korun. Počet bitcoinových adres, na kterých je uloženo od jedné tisícovky virtuálních mincí výše, od druhé půlky ledna vzrostl o tři desítky na 2030. Podobné nárůsty počtu adres překypujících bitcoiny v minulosti předznamenávaly návrat volatility.

Portál Coindesk dodává, že právě držitelé vysokého počtu virtuálních mincí dokážou cenu bitcoinu vychýlit. V tomto směru je kryptoměnový trh stále ještě mladý a relativně malý. Tržní kapitalizace bitcoinu – bráno podle celkové hodnoty všech mincí v oběhu – dosahuje stále jen zhruba desetiny hodnoty akcií Applu. Spekulantům dodávají munici k ostřelování kurzu bitcoinu i samotné burzy kryptoměn.

Některé z nich nabízejí bohaté možnosti obchodování „na páku“ (s vypůjčenými penězi či bitcoiny), což ještě zvyšuje možný vliv velkých hráčů.

Jak v poslední době skáče cena bitcoinu:

Ten však není radno přeceňovat. Z hlediska vývoje a dozrávání virtuální měny se jako klíčové ukazuje především to, do jaké míry si bitcoin získá pozornost konzervativních investorů a zavedených finančních institucí. Část burziánů například zaměřila pozornost na virtuální měny proto, že je vnímá spolu se zlatem jako potenciální klidný přístav v době nejistoty na světových finančních trzích.

Další spekulanti sázejí na blížící se půlení (halving), které na polovinu zredukuje počet bitcoinů dodávaných denně na trh. V neposlední řadě platí, že volatilita provázela bitcoin už od samého vzniku.

Právě výkyvy jeho hodnoty jsou podle kritiků důvodem, proč se z kryptoměny dosud nestal oblíbenější prostředek směny. Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa.

Jeho hodnota nicméně procházela značnými výkyvy. V roce 2017 zažíval prudký růst a dostal se do centra pozornosti médií. Koncem roku 2017 jeho hodnota překonala 19 tisíc dolarů, o rok později však sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15. Na každý nový článek a příspěvek dostanete na sociální síti upozornění>>> Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15