Kurz bitcoinu šplhá k osmi tisícům dolarů. Může překonat svá maxima, tvrdí analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
Těžba kryptoměny
7
Fotogalerie

Nejznámější a nejrozšířenější kryptoměna bitcoin zažívá po několika měsících čilé období. V průběhu pondělního odpoledne její kurz povyskočil o více než 14 procent a dostal se těsně pod hladinu osmi tisíc dolarů. Jde tak o nejvyšší hodnoty od loňského července.

Podle investora Radomíra Eliáše je faktorů ženoucích cenu virtuálních mincí vzhůru hned několik. „Jedním z nich je, že po propadu cen minulý rok, či spíše po korekci, jsou kryptoměny poměrně levným artiklem do portfolia a mohou přinést zajímavé zhodnocení,“ uvedl Eliáš. Podle něj stojí za pozitivním růstem také vyšší kvalita kryptoměnových start-upů i větší výběr míst, kde se dá kryptoměnami platit. „Lidé vidí, že cena bitcoinu roste a chtějí být opět u toho,“ doplnil hlavní ekonom analytické společnosti Cyrrus Michal Brožka.

Dalším faktorem, který ovlivnil růst virtuální měny je podle expertů i vývoj na politické scéně. Především trvající obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. „Bitcoin se v tuto chvíli ukázal i jako dobrý prostředek proti hyperinflaci. Tentokrát ve Venezuele a Turecku,“ doplnil Eliáš.

Podle některých zahraničních odborníků by mohla hodnota kryptoměny opět vystoupat do vysokých cifer a přiblížit se svému dosavadnímu vrcholu ze 17. prosince roku 2017, kdy se bitcoin prodával za 19 783 dolarů.

„Bitcoin má určitě šanci vrátit se na vrchol, stejně jako může během měsíce klesnout zpět na tři tisíce dolarů,“ uvedl k budoucnosti kryptoměny Brožka.

Aktuální kurz bitcoinu:

„Myslím, že se bude opakovat začátek roku 2017, kdy před prázdninami proběhl nárůst ceny, následně korekce, a trh vše dohnal na začátku září. Situace je však nyní přeci jen trochu odlišná a kurz bude mnohem více volalitní a nepředvídatelný v závislosti na globální politicko-obchodní scéně,“ vysvětlil dále Eliáš.

„Bitcoin ale nakonec pokoří maximum z roku 2017 a bude směle pokračovat výše,“ doplnil.

Virtuální měna ukázala dobrou kondici i přes velkou ránu z minulého týdne, kdy neznámý pachatel či pachatelé ukradli na burze Binance zhruba sedm tisíc bitcoinů a způsobili tak škodu za zhruba 952 milionů korun. Klienti o své peníze nepřijdou, neboť se je burza zavázala vrátit ze svých zdrojů.

Cena grafických karet a dalšího hardwaru může vzrůst
V souvislosti s růstem hodnoty bitcoinu lze očekávat zvýšení cen u počítačových komponentů. Především u grafických karet, jejichž výkon je využíván právě při těžbě kryptoměn. „Čím výše budou ceny kryptoměn, tím více se vyplácí jejích těžba a tudíž roste poptávka po grafických kartách. Pro řadu lidí znamenal pokles cen kryptoměn v minulých letech vypnutí těžby, protože se jim při daných nákladech a nízké ceně ani nevyplatila,“ řekl k situaci hlavní ekonom Cyrrus Michal Brožka.

Nový magazín E15 Jak uspět v digitální době můžete objednat zde >>>

Video placeholde

• E15