NA TISÍC PROCENT: Průvodce investicí do kryptoměn. E15 má své portfolio, vzrostlo o půlku

Kryptoměny E15

Kryptoměny E15 Zdroj: E15

Nákupy do portfolia E15 na on-line burze kryptoměn
2
Fotogalerie

Server E15 pravidelně pokrývá dění na kryptoměnových trzích a nyní svou produkci rozšiřuje nad rámec běžného zpravodajství. Jak se dá vydělat na poučkách odborníků, kterým dává kryptoměnová sekce E15 prostor? Redakce sestavila vlastní experimentální portfolio virtuálních měn a na jeho vývoji chce reflektovat možné výzvy a nutná rozhodnutí, která před investory stojí.

I pouhé držení kryptoměn představuje z psychologického hlediska mnohem větší „jízdu“, než se může na první pohled zdát.

Kdy byla nejvhodnější doba k nákupu? Kam bitcoin a spol. uložit? Na které digitální mince vsadit? S jakým investičním horizontem počítat a která rizika mohou optimistické plány zhatit? Těchto a dalších témat se bude týkat pravidelný měsíční souhrnný článek o stavu portfolia E15.

Půlení jako investiční šance

Redakce E15 chce mimo jiné ověřit, jak lákavou investiční výzvu představovalo květnové půlení bitcoinu. Řada analytiků předpovídala, že událost, jež na polovinu snižuje počet nově vygenerovaných bitcoinů, odstartuje nový růstový cyklus kryptoměny. Ten však podle zkušeností s minulým halvingem neměl začít dříve než s několikaměsíčním zpožděním. Ostatně hned 11. května, kdy půlení proběhlo, cena bitcoinu znatelně klesla z necelých 10 tisíc dolarů na 8 800 dolarů.

Období druhé poloviny května do zhruba poloviny září proto redakce vyhodnotila jako ideální časové okno k pořízení kryptoměn pro dlouhodobé držení. V případě kryptoportfolia E15 alespoň do doby dalšího půlení bitcoinu, k němuž má dojít za další čtyři roky.

K nákupu virtuálních měn do našeho portfolia došlo 15. června, v době, kdy bitcoin stál sotva 9500 dolarů, ether 230 dolarů a například méně známá virtuální měna cardano 0,076 dolaru. Nákupy do portfolia E15 na on-line burze kryptoměnNákupy do portfolia E15 na on-line burze kryptoměn|E15

Šlo dané virtuální mince pořídit i výhodněji? Určitě ano, například bitcoin se na hranici devíti tisíc dolarů či těsně pod ní ještě několikrát podíval.

Na tisíc procent

Na druhou stranu, několik stovek dolarů nahoru či dolů nemusí hrát v dlouhodobém horizontu výraznější roli. Obzvláště, pokud se naplní prognózy nejhlasitějších kryptoměnových fanoušků, kteří bitcoinu a spol. předpovídají tisíciprocentní zhodnocení. Cena nejrozšířenější kryptoměny by prý mohla vystřelit přes 100 tisíc dolarů za virtuální minci. Těšíme se. 

Kryptoportfolio E15

Nemalý potenciál ale zřejmě mají i jiné digitální mince. Deník E15 proto do svého portfolia přibral kromě bitcoinu (BTC) i ether (ETH) a cardano (ADA). Vycházeli jsme z odpovědí odborníků, které redakce oslovila pro svou investiční anketu. Oba zmiňované „altcoiny“ nabízejí jiné vlastnosti a technologické výhody než bitcoin.

Ether důležitým způsobem souvisí se stále výraznějším fenoménem decentralizovaných financí (DeFi). Cardano se může stát kromě etheru průkopníkem toho, jak na držení digitálních mincí vydělávat pomocí takzvaného stakingu. V takovém případě by měl držitel předepsaného množství mincí nárok na odměnu. Podílel by se totiž na potvrzování kryptoměnových transakcí.

Původní rozložení kryptoportfolia E15 je následující: padesátiprocentní váhu v něm měl bitcoin, po 25 procentech pak ether a cardano. V současné době mnoho nenasvědčuje tomu, že by měl bitcoin o dominantní postavení ve světě kryptoměn přijít.

Ačkoliv jeho technologická stránka se může místy jevit v porovnání s konkurencí zastarale (například vysokou energetickou náročností bitcoinové sítě nebo její malou datovou propustností), z hlediska fundamentálního fungování dosud nezaznamenala kritický problém. Síť bitcoinových transakcí funguje od svého spuštění bez výpadku. Čím déle to platí, tím více důvěry lze do bitcoinu podle jeho zastánců vložit.

Výsledky se dostavily

Redakce se při investování do kryptoměn řídila i všeobecnou radou investovat tolik, o kolik si může dovolit přijít. Virtuální měny stále nesou poměrně vysokou míru rizika, která souvisí i s chováním finančních trhů během koronakrize. Ačkoliv fanoušci bitcoinu ho rádi přirovnávají k digitálnímu zlatu, kryptoměna funguje „teprve“ jedenáct let. To je krátká doba na to, aby se bitcoin stal všeobecně uznávaným bezpečným přístavem v době turbulencí na trzích.

Uvolněná monetární a fiskální politika vlád a centrálních bank kryptoměnu se zastropovaným počtem mincí ale do takové pozice vehementně žene. Takové úvahy se prozatím ukazují jako správné a i proto celková hodnota kryptoportfolia E15 vzrostla za tři měsíce o padesát procent. Nutno podotknout, že hlavně díky růstu etheru.

Měl by mít v portfoliu větší váhu na úkor bitcoinu? To záleží na míře averze k riziku. V případě altcoinů obecně platí, že svým růstem mohou dominantní bitcoin výrazně zastínit. To samé ale platí o hloubce jejich případných propadů. Sázka v první řadě na bitcoin je tak v rámci kryptoinvestic ještě poměrně konzervativní.

Jak na koupi kryptoměn

Obecně platí, že nejvýhodnější je co do poplatků obchodování na některé z velkých kryptoměnových burz. Mezi největší burzy na světě patří Binance či Coinbase, řada Čechů využívá také Kraken nebo českou Coinmate.io

Nákup bitcoinu v automatu

Rychlým způsobem pro nákup a prodej bitcoinů je využití BTC automatu neboli bitcoinmatu. Většina z nich je obousměrná, to znamená, že v nich lze bitcoiny i prodat

Plusem je relativní dostupnost těchto zařízení, v Česku se s nimi lze setkat v řadě nákupních center či v některých trafikách ve stanicích pražského metra. Nevýhodou jsou vyšší transakční poplatky než při nákupu na on-line burze.

Zákazník by měl být v ideálním případě vybaven mobilní kryptoměnovou peněženkou, jejíž QR kód nechá přístrojem naskenovat. Zařízení následně odešle po zaplacení hotovostí bitcoiny či jiné kryptoměny do zmíněné digitální peněženky. Lze se ale obejít i bez ní. Zákazník v takovém případě obdrží papírek s QR kódem, který umožňuje se zakoupeními digitálními mincemi nakládat. Obecně ale uchovávání kryptoměn na „účtence“ platí za spíše provizorní řešení.

Kde držet kryptoměny

Pokud berete bitcoin spíše jako investici než prostředek směny, za úvahu stojí pořízení hardwarové peněženky, kde lze virtuální mince „skladovat“. Její hlavní výhodou je bezpečnost, neboť citlivé privátní klíče, určené k podepisování transakcí, neuchovává on-line, nýbrž v zašifrované podobě uvnitř zařízení. Je ale třeba počítat s tím, že pořízení hardwarové peněženky stojí i několik tisíc korun. Velmi dobré hodnocení má například peněženka Trezor od českého výrobce Satoshi Labs, populární je také peněženka Ledger Nano, která podporuje více digitálních mincí než Trezor.