Nekoukat jen na cenu. Proč je teď bitcoin větší byznysová šance, než se z jeho kurzu může zdát

Z těžby bitcoinu se stalo poměrně velké průmyslové odvětví. Mining v domácích podminkách už nehraje prim.

Z těžby bitcoinu se stalo poměrně velké průmyslové odvětví. Mining v domácích podminkách už nehraje prim. Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn jiných než bitcoin obvykle probíhá pomocí grafických karet.
Z těžby bitcoinu se stalo poměrně velké průmyslové odvětví. Mining v domácích podminkách už nehraje prim.
Část těžařů chce intenzivně využívat obnovitelné zdroje, například geotermální energii na Islandu.
Salvador má velké plány s těžbou bitcoinu pomocí geotermální energie z vulkánů, tamní sopečná pohoří těmto záměrům nahrávají. Na snímku ale již neaktivní vulkán Izalco.
Těžba kryptoměn jiných než bitcoin obvykle probíhá pomocí grafických karet.
12
Fotogalerie

Bitcoin je na tom lépe, než by se mohlo jevit podle nedávného propadu jeho ceny o čtyřicet procent z podzimních maxim. Naznačuje to rekordní aktivita jeho těžařů.

Zájem o dolování virtuálních mincí je zhruba o třetinu vyšší než v době, kdy jeden bitcoin stál necelých 70 tisíc dolarů. Celkový výpočetní výkon specializovaných počítačů zapojených do miningu (hashrate) v posledních dnech přesahuje v průměru 200 exahash za sekundu, vyplývá ze statistik portálu Coinwarz.

Jde o poměrně důležitý údaj z hlediska kybernetického zabezpečení bitcoinu. Odolnost jeho sítě roste úměrně s hashrate. Na statistice se projevuje rozmach oboru ve Spojených státech, jejichž role skokově posílila po loňském zákazu dolování digitálních měn v Číně. V ní se přitom nacházelo nejvíce strojů na těžbu bitcoinu.

Důkazem amerického boomu je mimo jiné příprava dvou tamních velkých těžebních společností Hut 8 Mining a Marathon Digital Holdings na úpis jejich akcií v celkové hodnotě přes 800 milionů dolarů. Druhá jmenovaná firma navíc v listopadu udala dluhopisy za 650 milionů dolarů, připomíná agentura Bloomberg.

Spotřebuje bitcoin elektřiny moc, nebo naopak příliš málo? Podívejte se na video s popisem těžby kryptoměny:

„Momentálně se nacházíme v patrně nejvíce decentralizované éře bitcoinové těžby v celých dějinách. Zákaz v Číně dostal hashrate skoro do celého světa, i když již nyní je jasné, že se ho nejvíce bude soustřeďovat ve Spojených státech. Několik amerických firem navíc ohlásilo vývoj vlastních těžebních zařízení, což decentralizaci ještě víc prospěje,“ říká Kristian Csepcsar, mluvčí tuzemské společnosti Braiins provozující z globálního hlediska osmý největší bitcoinový pool – platformu pro kolektivní těžbu kryptoměny. U sebe doma přes ni těží mimo jiné i zakladatel Twitteru Jack Dorsey.

Těžba a její výhodnost: co změní Fed, regulace a zdražující energie

Peníze do miningu proudí navzdory nejistému výhledu pro kurz bitcoinu. Na hodnotu virtuálních měn – příjem těžařů sestává z „mincí“, které si vydolují – doléhá všeobecná nejistota na trzích spojená s dopady očekávaného zpřísňování monetární politiky v USA. Analytici nevylučují, že bitcoin a spol. potká v následujících měsících další znatelný sestup. Pokud by ale podobný černý scénář nenastal (nebo trval jen krátce), lze podle některých odhadů počítat s návratností investic do dvou let.

„Ceny těžebního hardwaru stouply, Antminer S19 se momentálně prodává za cenu okolo devíti tisíc dolarů. Pokud započteme vyšší obtížnost sítě a cenu bitcoinu na 44 tisících dolarů, za současných podmínek vychází návratnost investice na 20 měsíců. Nejvíce hashrate nám stále plyne od velkých těžařů. Domácí těžba je ovšem také na vzestupu, mnoho lidí používá teplo produkované těžbou k dalším účelům, například k vytápění nebo v agrikultuře. A přicházejí postupně na kloub tomu, jak financovat těžbu z lokálních energetických zdrojů, aby se jim vyplatila,“ upřesňuje Csepcsar.

Jak vypadá mining v praxi. Prohlédněte si fotogalerii:

 

„Investoři obvykle počítají s tím, že se cena bitcoinu pohybuje ve čtyřletých cyklech. Připravují se proto i na případný nástup medvědího trhu. Pokud by delší období poklesu nastalo, aspoň by zlevnil potřebný hardware a řada těžařů by tyto ,slevy‘ využila k nákupu dalších strojů,“ uvádí konzultant v oblasti digitálních měn a blockchainu Radomír Eliáš.

Jenže jak v rozhovoru pro deník E15 upozorňuje v USA podnikající John Vanhara, těžaři do překotně rozvíjejícího se oboru musejí počítat s prvkem nejistoty. Nejde jen o cenovou volatilitu virtuálních měn, ale například i o politickou stabilitu a přístup vlád. I na území jinak vstřícných USA zaznívají názory, že k dolování kryptoměn je třeba přistupovat obezřetně. Vývoj ceny a hashrate bitcoinuVývoj ceny a hashrate bitcoinu|E15

Tento postoj zastává například starosta New Yorku Eric Adams, který je dle svých vlastních slov nakloněn kryptoměnám a plat pobírá v bitcoinu. Jeho energeticky náročnému dolování však nefandí.

Úzké hrdlo

V neposlední řadě musejí investoři počítat také s globálním trendem v podobě zdražujících energií. Ten může z trhu postupně vytlačit méně efektivní těžaře nucené kvůli pokrytí nákladů rozprodávat vytěžené bitcoiny i v období propadu jejich ceny.

Data švýcarské analytické společnosti Glassnode, na která upozornila agentura Bloomberg, naznačují, že se to možná již děje. Po zhruba tříměsíčním období začali v únoru mineři posílat na trh víc bitcoinů, než jich sami vytěžili.

„Skokový nárůst cen elektřiny spolu s nižší cenovou hladinou kryptoměn negativně ovlivňuje profitabilitu těžby. Nicméně z dlouhodobého hlediska tato situace vyrovnává hluboký propad cen elektřiny na začátku covidové epidemie a dramatický nárůst cen kryptoměn, který v dalších letech následoval,“ vysvětluje Karel Fillner, šéf těžební společnosti Invictus Mining, která chce do konce roku v Česku zprovoznit dvě datacentra za 690 milionů. Sloužit mají i blockchainovým operacím. Obecně je nedostatek podobných projektů podle hlasů z trhu největší brzdou růstu globálního hashrate.

„Jinými slovy těžaři mají dostatek zařízení, ale nemají je kam dát. Bude ještě nějakou chvíli trvat, než se potřebná infrastruktura vybuduje i v dalších zemích, kde těžba doposud neprobíhala v tak velkém měřítku,“ dodává Csepcsar.