O řád mimo. Vyrojily se prognózy ceny bitcoinu, ty nejhalasnější ale v minulosti selhaly

Bitcoin za milion dolarů do konce roku 2020. Takhle vyšponoval na podzim roku 2017 svůj odhad John McAfee, zakladatel antivirové firmy nesoucí jeho příjmení.

Bitcoin za milion dolarů do konce roku 2020. Takhle vyšponoval na podzim roku 2017 svůj odhad John McAfee, zakladatel antivirové firmy nesoucí jeho příjmení. Zdroj: profimedia

Pokud by se tak nestalo, McAfee by podle vlastního vyjádření na Twitteru snědl v přímém přenosu celostátní televize vlastní přirození. I když ale rok 2020 ještě neskončil, přesto už podnikatel od svého slibu odstoupil. Prý by taková slova bral vážně jen blázen. McAfee současně prohlásil, že se z bitcoinu stala zastaralá technologie.
Specifickým příkladem je kryptoměnový spekulant Tone Vays, který na rozdíl od řady ostatních osobností žádnou firmu v oblasti digitálních měn neprovozuje. Řada oborových portálu ho označuje za „prominentního“ tradera. Podle jeho odhadu z prosince 2017 měl bitcoin následující rok zamířit na sto tisíc dolarů.
Své věštecké schopnosti příliš neuplatnil ani loni. V dubnu Vays tvrdil, že existuje čtyřicetiprocentní šance, že bitcoin spadne z tehdejších čtyř tisíc dolarů na čtvrtinu. Místo toho ale následoval prudký cenový vzestup digitálních měn.
Anthony Pompliano, jeden z nejvýraznějších propagátorů bitcoinu a spoluzakladatel hedgeového fondu Morgan Creek Digital, věštil bitcoinu, že v roce 2019 bude stát sto tisíc dolarů. Seknul se o řád.
Podle zakladatele investičního fondu Galaxy Digital Michaela Novogratze měl v roce 2018 stát jeden bitcoin 40 tisíc dolarů. Ke cti je ale třeba mu přičíst, že další jeho prognózy už byly podstatně přesnější.
10
Fotogalerie

Jakákoliv pro bitcoin byť jen trochu pozitivní zpráva obvykle rozproudí na sociálních sítích velké emoce. Včera proběhlé půlení (halving) bitcoinu nezafungovalo jinak. Přepjatá očekávání ještě přiživují neustále aktualizované odhady vývoje ceny kryptoměny, které její kurz vystřelují až do řádu stovek tisíc dolarů. Menší historický exkurz však ukazuje, že odvážné prognózy je třeba často brát s velkou rezervou.

Na podzim 2017 začala nejrozšířenější kryptoměna šplhat na svůj dosavadní cenový rekord – 20 tisíc dolarů za virtuální minci.

Tehdejší raketový růst měl ale být podle řady silných hlasů v kryptoměnové komunitě jen předzvěstí ještě mohutnější cenové exploze v následujícím roce. Místo ní ovšem přišel prudký pád až těsně nad tři tisíce dolarů za digitální minci.

Připomeňte si prostřednictvím galerie, jak dopadly předchozí odvážné prognózy výrazných osobností:

Mimochodem, v době takzvaného medvědího trhu, tedy období delšího poklesu hodnoty kryptoměn, naopak sociálními sítěmi rezonují zejména pesimistické scénáře. Netřeba dodávat, že málokdy došly naplnění i ony.

Důvodem je do značné míry skutečnost, že jde o prognózy zveřejňované na sociálních sítích. Řada jejich uživatelů však v zájmu o získání sledujících a „lajků“ své názory ještě vyhrocuje. S o to větší rezervou by je měli držitelé digitálních mincí brát.

Přesto se v souvislosti s pondělním halvingem objevily další podobné věštby. Šéf společnosti Pantera Capital Dan Morehead například tvrdí, že hodnota jedné virtuální mince by mohla v srpnu příštího roku dosáhnout 115 tisíc dolarů.

A spoluzakladatel fondu Morgan Creek Digital Jason Williams se přiklonil k vizi, podle které bitcoinová cenovka vystoupá do roku 2024 až na 288 tisíc dolarů. Nejde o výrazně přestřelenější odhady, než které zazněly už dříve.