Rockaway a Miton věří v oživení NFT. Jejich fondy investují do peněženky s českou stopou

RockawayX očekává, že kryptopeněženky čeká zajímavý rozvoj.

RockawayX očekává, že kryptopeněženky čeká zajímavý rozvoj. Zdroj: Midjourney

Nadšení z takzvaných nezaměnitelných tokenů (NFT) prudce ochablo, avšak podle českého fondu RockawayX (dříve Rockaway Blockchain Fund) pouze dočasně. Firma se spolu s fondem Miton C zapojila do počáteční investice do vývojáře hongkongské digitální peněženky Xverse. Šéfem strategie firmy je Jan Šmejkal. V Xverse lze mimo jiné uchovávat bitcoinovou obdobu nezaměnitelných tokenů, takzvané ordinals. Celková výše investice, kterou vedla americká investiční společnost Jump Crypto, činila pět milionů dolarů, zhruba 110 milionů korun.

Miton serveru e15 sdělil, že poskytl nižší miliony korun. Fond se do investice pustil i díky české stopě. Ředitelem strategie (Chief Strategy Officer) v Xverse je Jan Šmejkal. Ten dlouhodobě žije v čínském Šen-čenu na hranicích s Hongkongem a věnuje se byznysu kolem technologií a investic. V Číně a Asii například rozšiřoval americkou společnost Startup Grind propojující komunitu kolem startupů.

„Xverse odstartovala v roce 2021. Já se přidal až později, takže nejsem spoluzakladatelem, ale mám podíl. V podstatě jsem firmu pomohl překopat a nastartovat,“ popsal Šmejkal pro e15.

„Ordinals – nezaměnitelné tokeny na bitcoinovém blockchainu – tu s námi zůstanou. A aplikace Xverse má nejlépe nakročeno, aby tento trh obsloužila,“ uvedl na sociální síti X šéf RockawayX Viktor Fischer. Na žádost o upřesnění, jak velkou část z celkové sumy pěti milionů dolarů poskytl jeho fond, do vydání článku nereagoval. Obvyklá výše investice ze strany RockawayX se v minulosti pohybovala kolem jednoho milionu dolarů.

Nezaměnitelný token vysvětlen. Podívejte se na video:
Video placeholde
NFT – vysvětlující video • Videohub

RockawayX patří mezi největší evropské fondy svého druhu a fenoménu nezaměnitelných tokenů (NFT) dlouhodobě věří. Dosud však fond investoval primárně do rozvoje NFT na blockchainu Solana. Právě na něm a na Ethereu byla vlna zájmu o nezaměnitelné tokeny vzedmutá v roce 2021 nejviditelnější.

Aktuálně jsou však objemy obchodů a počty nově vytvořených NFT na Solaně a Ethereu na zhruba desetině toho, kde byly v letech 2021 a 2022. Na bitcoinový blockchain dorazila obdoba trendu NFT až letos; ordinals vzniklo přes 24 milionů, jak uvádějí statistiky Dune Analytics. V technickém provedení se ordinals a nezaměnitelné tokeny liší, spojuje je však hlavní princip v podobě prokazatelnosti digitálního vlastnictví.

Vývoj objemu obchodů s NFT:

„V roce 2018 (za předchozí takzvané kryptozimy – pozn. red.) nebylo jasné, zda krypto přežije, protože nebyly praktické příklady jeho použití. Nyní takové příklady existují od stablecoinů po platby, půjčky (DeFi) až po umění (NFT) či gaming,“ vysvětloval již dříve pro e15 Fischer.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!