Těžba kryptoměn se přestává vyplácet, jejich hodnotu sráží válka o klon bitcoinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Virtuální valuty zažily v uplynulém týdnu další otřes. Měny litecoin nebo ethereum si odepsaly kolem patnácti procent a bitcoin se pohybuje na ročním minimu, jeho hodnota totiž klesla hluboko pod šest tisíc dolarů. Jední z důvodů je probíhající spor o směřování bitcoin cash. Problém to znamená hlavně pro těžaře, kterým se za popsané částky těžba přestává vyplácet. Odráží se to také na hospodářských očekávání společnosti nVidia, která vyrábí grafické karty. Právě ty se pro těžbu řady kryptoměn využívají.

Na finanční problémy těžařů upozornili analytici společnosti Susquehanna, podle kterých byla zlatá éra měny ethereum v loňském létě. Tehdy jeden počítačový set dokázal vytěžit mince v hodnotě 150 dolarů za měsíc. Klesající cena měny způsobila, že zisku těžaři dosáhnout při ceně mince asi 200 dolarů. Nyní se však pohybuje kolem 180 dolarů, přičemž letošní vrchol byl téměř osmkrát výš. 

Současný propad hodnoty kryptoměn překvapil obchodníky především proto, že mu nepředcházel mírný růst, jak tomu bylo v uplynulých měsících. Nervozitu na trh přinesl už samotný pokles pod psychologickou hranici šesti tisíc dolarů za bitcoin, který podnítil další rozprodej virtuální měny. Právě šest tisíc dolarů za minci je v současnosti orientační hranice rentability těžby bitcoinu, uvedl dříve pro E15 Premium Viktor Fischer z Rockaway Capital. Řada invetorů ji tak vnímala jako cenové dno.

„Za současným pádem bitcoinu a celého trhu může stát válka mezi dvěma frakcemi měny bitcoin cash, které prodávají své bitcoiny, aby mohly financovat svůj výpočetní výkon (hashpower),“ vysvětluje analytik Kryptofondu Petr Hotovec. Kdo ovládne většinu výpočetní kapacity, která udržuje v chodu decentralizovanou účetní knihu té které kryptoměny, pak může relativně snadno prosadit změny v protokolu virtuální měny.

Řetězec událostí se ale dotýká také společnosti nVidia, která je lídrem ve výrobě grafických karet, jež jsou pro těžbu části virtuálních měn využívány. Zatímco loňský rok byl pro firmu nad očekávání dobrý, letos firma počítá mimo jiné z důvodu ochlazení trhu s kryptoměnami s poklesem zisku, což potvrdil i šéf korporace Jensen Huang.

Za další z propadů si navíc kryptoměny vysloužily kritiku i ze strany zavedených institucí. Tu vyslovil například člen správní rady Evropské centrální banky Benoit Coeure. Digitální valuty označil za kombinaci bubliny, podvodného Ponziho schématu a katastrofy pro životního prostředí. „Bitcoin je velmi chytrý nápad, ne každý chytrý nápad je však dobrým nápadem,“ dodal na zasedání v Basileji.

Britský Guardian upozorňuje, že rostoucí energetické nároky na získávání kryptoměn neznamenají pouze nižší zisk pro těžaře. Problémem údajně je, že z energetického hlediska je výhodnější těžit reálné cenné kovy jako je měď, zlato nebo platinu. Obavy o profitabilitu kryptoměn rostou také s ohledem na očekávané zdražování elektřiny v Evropě. Kvůli vysokým cenám nedávno opustily Švédsko dvě americké těžařské firmy, které za sebou nechaly dluhy na energiích ve výši 1,5 milionu dolarů.

Těžaři nejpopulárnější kryptoměny bitcoin však svá zařízení z důvodu nevýnosnosti zatím masivně nevypínají. Celkový výkon těžicích zařízení, která zároveň pomáhají zabezpečit chod bitcoinových transakcí, i přes mírný pokles zůstává na podobné úrovni jako v létě.