Úrok 20 procent není v kryptu udržitelný. Deset už ano, míní Rakušan z Rockaway Blockchain

David Rakušan, investiční manažer Rockaway Blockchain Fund

David Rakušan, investiční manažer Rockaway Blockchain Fund Zdroj: rbf

Kam s penězi. Otázka, která nabývá na důležitosti v souvislosti s nejistotou kolem války na Ukrajině či hrozbou stagflace. Komu nevadí riziko, zkouší investovat do bitcoinu nebo si v rámci světa kryptoměn sáhnout na poměrně vysoké úroky z uložených virtuálních mincí. „Například u protokolu Anchor jsme spočítali stabilní úrokovou míru kolem 9,5 procenta,“ říká v rozhovoru pro deník E15.cz investiční manažer fondu Rockaway Blockchain David Rakušan. Varuje ale před nepředvídatelným chováním světa kryptoměn při možné globální stagflaci.

Kryptoměnové obchodní a platební platformy typu Crypto.com nebo Binance nedávno snížily úroky, které vyplácejí z uložených stablecoinů, tedy kryptoměn svázaných s kurzem dolaru. Aktuálně se lze dostat přes deset procent jen obtížně. Má obecně tento druh výnosů svůj vrchol za sebou?   

Určitě ne, protože úroky jsou ovlivněné kryptotrhem, tedy zda se nacházíme v konsolidaci, nebo v býčím či medvědím trhu. V býčím trhu jsou úroky většinou vyšší a v medvědím trhu naopak výrazně nižší. Vzhledem k tomu, že trh od počátku listopadu 2021 do konce ledna 2022 spadl o padesát procent a od poloviny ledna do dnešního dne je v podstatě v konsolidaci, tak se tento trh podepsal i na úrovni samotných výnosů.

Během posledních dvou týdnů je ale vidět určitý optimismus. A to jak na kryptotrzích, tak na akciových trzích. Pokud optimismus přetrvá, mohlo by se to projevit i ve vyšších výnosech stablecoinů.

Který faktor ovlivňuje výši výnosů nejvíce? Je to například vývoj velikosti zobchodovaných objemů na kryptoburzách?  

V tuto chvíli jsou peníze používané hlavně ve spojitosti s tradingem. Hlavním faktorem jsou tedy zobchodované objemy, nicméně i příliv a odliv peněz do protokolů takzvaných decentralizovaných financí (DeFi, automatizované finanční služby fungující na blockchainu – pozn. red.) hraje roli.

Ve chvíli, kdy se příliv peněz výrazně zvýší nad poptávku generovanou tradingem, tak se logicky bude snižovat i samotný úrok. Z pohledu venture kapitálového investora očekávám, že se zobchodované objemy na burzách budou nadále zvyšovat a decentralizované burzy porostou rychleji než ty centralizované.

Video placeholde
Jak funguje blockchain Ethereum, na kterém běží řada DeFi aplikací • Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!