Washington podminoval Ethereum kvůli hackerům z KLDR. Sílí obavy z cenzury transakcí

Spolutvůrce Etherea Vitalik Buterin

Spolutvůrce Etherea Vitalik Buterin Zdroj: profimedia

Blockchain Ethereum, na kterém běží druhá největší kryptoměna, sevřela americká vláda do kleští. Podle skeptiků buď nastane cenzura části transakcí, nebo klesne úroveň kyberzabezpečení sítě. Situace je důsledkem zařazení služby Tornado Cash (TC) na americkou černou listinu. TC umožňuje majitelům etheru a dalších tokenů využívajících Ethereum vymazat svou kryptoměnovou digitální stopu, čehož podle úřadů hojně využívali severokorejští hackeři k praní špinavých peněz.

Bitcoin, ether a řada dalších největších kryptoměn není tak anonymní, jak si mnoho jejich majitelů myslí. Veškeré transakce jsou veřejně dohledatelné, a přestože u nich chybí identifikace majitelů jednotlivých adres (účtů), s využitím vhodných nástrojů a pospojováním střípků informací lze mnohdy po čase vypátrat konkrétní osoby.

Tím spíše, že hlavní světové kryptoburzy vyžadují po klientech ověření totožnosti. Existují ale programy typu Tornado Cash, které transakční historii jednotlivých „mincí“ prakticky dokonale zastřou. To se nelíbí americké vládě, která nedávno prostřednictvím své instituce OFAC (Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv) zařadila Tornado Cash na sankční seznam.

Aplikací podle OFAC dosud prošly kryptoměny v celkové hodnotě přes sedm miliard dolarů včetně jmění v hodnotě stovek milionů dolarů, které údajně uloupili severokorejští hackeři. Spolutvůrce Etherea Vitalik Buterin, který se narodil v Rusku a žije v Kanadě, ale varuje, že Tornado Cash má i mnohem bohulibější využití.

On sám prý službu využil předtím, než zaslal digitální měnu na podporu Ukrajiny ve válce proti Putinovi. Nepřál si prý, aby měla ruská vláda možnost rozklíčovat, kolik prostředků a z jaké kryptoadresy Kyjev podpořil, respektive zda tak učinil.

Jak funguje Ethereum? Podívejte se na video:
Video placeholde
Blockchain Ethereum • Videohub

Kauza navíc začíná mít poměrně závažné dopady na fungování Etherea a může se týkat i běžných uživatelů. Část etherové komunity se baví tím, že na veřejně známé adresy (účty) rozesílá „vypranou“ kryptoměnu v hodnotě pár centů až dolarů. Jenže účet, na který přistane digitální mince anonymizovaná přes Tornado Cash, je potenciálně toxický.

„Burzy a různé ,DeFi‘ aplikace začaly odmítat těmto účtům poskytování služeb, jelikož by se jednalo o porušení amerických sankcí, za což jsou velmi přísné tresty,“ napsal ve svém newsletteru publicista a bitcoinový propagátor Josef Tětek.

K bojkotu „toxických účtů“ se přidala také americká společnost Circle, která vytvořila jeden z největších stablecoinů USDC. Odmítá obsluhovat všechny, kteří nějakým způsobem interagovali s adresami spojenými s Tornado Cash. To je však jen část problémů, které Ethereu hrozí.

Částečně to souvisí se skutečností, že tento projekt během následujících týdnů projde zásadní změnou v podobě odklonu od těžby kryptoměny. Na 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!