2016: vítejte v novém Národním muzeu

Národní muzeum odhalilo, jak bude vypadat po plánované několikamiliardové rekonstrukci.

Návštěvník bere za důvěrně známou mosaznou kliku a otevírá těžké dřevěné dveře. Místo kostry, velryby a vitrín s minerály a vycpanými zvířaty na něj čeká nový svět. Je květen roku 2016.

„Po rekonstrukci bude muset tato krásná muzejní budova co nejvíce sloužit svým návštěvníkům,“ slibuje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V suterénu vzniknou šatny, toalety a úschovna kočárků. V nově zastřešeném dvoře bude kavárna a muzejní obchod a také dětský koutek.

Výhled z kopule

„Atrakcí bude druhé zastřešené nádvoří, kde budou zavěšené velkorozměrové exponáty, případně vystavené vzácné sochy a monumenty ze sbírek muzea,“ říká Lukeš.

Zdvojnásobí se i plocha výstavních prostor, z budovy zmizí kanceláře a depozitáře.

Lidé mohou vystoupat do dosud nepřístupné kopule, odkud se jim otevře panorama Prahy.
Nové nebude jen prostředí, radikálně se změní hlavně expozice.

„Chceme vyprávět příběh lidských dějin a vzniku a vývoje naší planety,“ vysvětluje ředitel Historického muzea Národního muzea Pavel Douša.

Národní muzeum se podle něj při plánování nových expozic poučilo z příprav úspěšných výstav Lovci mamutů, Republika, Příběh planety Země či nové expozice v Národním památníku na Vítkově.

Rekonstrukce za 3,8 miliardy

Návštěvníci se z druhého suterénu dostanou díky spojovacímu tunelu do sousední nové budovy muzea, bývalého Federálního shromáždění.

Pokud plány nic nezkomplikuje, muzeum se zavře v červnu příštího roku, opravy začnou půl roku poté a skončí v červnu 2015.

Rekonstrukce vyjde na 3,8 miliardy korun. První návštěvníci se do opravené historické budovy podívají v květnu roku 2016.

Už nyní je jasné, že vše z původních plánů nevyjde. Z technických důvodů nelze do objektu udělat přímý vstup ze stanice metra a není jisté, zda budou peníze na přeložení magistrály, která muzeum odděluje od Václavského náměstí.