3D tisk pronikl do lékového byznysu: v Americe schválili tištěné tabletky

Spritam, první 3D tisknutý lék, který FDA schválila

Spritam, první 3D tisknutý lék, který FDA schválila Zdroj: Aprecia Pharmaceuticals

3D tisk začátkem tohoto týdne překonal další milník své takřka třicetileté historie: Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil k použití tablety léku Spritam, které firma Aprecia Pharmaceuticals vyrábí pomocí 3D tisku.

Lék je určen pro pacienty trpící epilepsií a rovnou při jeho tisku je zohledněna předepsaná, zpravidla velmi vysoká dávka účinné látky. „Kombinace technologie 3D tisku a na míru předepsaných dávek léku je určena pacientům, kterým zatím nevyhovovala dosavadní medikace,“ vysvětlil ředitel firmy Don Wetherhold.

Podle Wetherholda disponuje vytisknutá tabletka kromě personalizovaného dávkování také další výhodou oproti té běžně lisované: díky specifické struktuře se mnohem rychleji rozpouští, tudíž je schopná dodat léčivou látku do těla pacienta dříve (vizi srovnávací video).

Právě pacienti s epilepsií prý toto ocení, v případě záchvatu totiž nebudou muset bojovat s těžko spolknutelnými velkými tabletami.

3D tabletky tiskne Aprecia pomocí technologie ZipDose vyvinuté k těmto účelům na Massachusettském technologickém institutu (MIT) přímo z prášku léčivé látky. Aprecia tvrdí, že není problém do prášku přimíchat i další účinné látky a tím de-facto vyrábět léky ještě více na míru pacientovi.

Časopis Forbes na svém webu rovněž optimisticky naznačil budoucnost farmaceutického průmyslu, takzvanou personalizovanou medicínu, kdy by si mohl každý pacient doma tisknout léky vlastní tiskárnou.