Alibaba si při IPO řekne o miliardu dolarů

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Největší čínský internetový obchod Alibaba Group míří na newyorskou burzu, kde chce v rámci primární emise (IPO) nabídnout akcie za miliardu dolarů (téměř 20 miliard korun). Analytici však očekávají, že čínská firma získá daleko více.

Zmíněná miliarda je podle analytiků jen symbolický údaj, podle něhož se budou vypočítávat registrační poplatky. Při reálném primárním úpisu se suma změní. Společnost ještě ani neuvedla, kolik akcií a za jakou cenu chce vlastně nabídnout.

Podle analytiků by hodnota IPO mohla překonat loňský vstup Twitteru na burzu a dokonce se přiblížit Facebooku. Podle tvrzení Bloombergu se čínský internetový gigant chystá nabídnout 12 procent akcií, které mohou vynést až 20 miliard dolarů.

Na burzovní premiéru Alibaby netrpělivě čekají i banky, které s úpisem pomáhají. Banky Financial Times Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup a Deutsche Bank by se měly podělit o tučné poplatky za zprostředkování IPO – kdyby společnost Alibaba utržila prodejem akcií 20 miliard dolarů, šestice bank si rozdělí 400 milionů dolarů.

Alibaba je jednou z největších internetových firem světa. Na jejích internetových stránkách se ročně zobchoduje zboží za více než 150 miliard dolarů (téměř tři biliony korun), což je více než na stránkách firem Amazon a eBay dohromady.