Americký šéfkuchař vaří jen z konopí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Christopher Sayegh před dvěma lety přišel na to, jak okořenit své pokrmy a zdokonalit své kuchařské umění: tento čtyřiadvacetiletý kalifornský šéfkuchař podává menu vařené pouze z konopí.

Mladý šéfkuchař využívá legalizace konopí k rekreačním účelům a chce zdemokratizovat kulinářské umění díky marihuaně, kterou zařadil do svých pokrmů, jež se naučil vařit v newyorských a kalifornských restauracích oceněných michelinskými hvězdičkami.

„Snažím se o to, aby lidé prožívali novou zkušenost. Jsem však velmi opatrný,“ vysvětluje Sayegh ve svém podniku The Herbal Chef v Los Angeles.

Pustil se do pěstování konopí v době, kdy se v Kalifornii mnoho podnikatelů snaží na marihuaně zbohatnout. V tomto státě se totiž bude v listopadu hlasovat o legalizaci konopí pro rekreační účely pro osoby starší jednadvaceti let.

Kulinářský sen Christophera Sayegha se zrodil na univerzitě, kde studoval molekulární biologii, ale studium předčasně ukončil, aby se mohl věnovat svému projektu. Vytrvalost se mu vyplatila: v roce 2014 založil v Los Angeles podnik s konopnou kuchyní. Od té doby úspěchy The Herbal Chef jen rostou.

Zatím však Sayegh může servírovat své pokrmy jen držitelům karty opravňující k užívání konopí pro lékařské účely. Doufá, že se situace v listopadu zlepší.

Nyní jsou jeho menu v ceně od 300 do 500 dolarů (od 7500 do 12.500 Kč) určena výhradně k tomu, aby jeho hosté zažili stoprocentní pocit ponoření. „Doslova měním chemii v mozku podle toho, jak lidé pokrmy postupně pojídají,“ říká nadšeně šéfkuchař a připravuje stříkačky naplněné extraktem z konopí, které pak ve své kuchyni používá.

„Na konci třetího chodu to zákazník už trochu pociťuje, při čtvrtém poněkud více a po pátém je už na konci cesty. Je to jako symfonie. Musím dávat pozor na to, aby jídla odpovídala vzestupu a naopak potom sestupu,“ říká.

Šéfkuchař Christopher SayeghŠéfkuchař Christopher Sayegh | Profimedia.cz

Pět amerických států již schválilo používání konopí pro jiné než lékařské účely a další mohou brzy následovat. Pokud jde o používání konopí pro lékařské účely, povolilo ho už 23 amerických států včetně Kalifornie.

Podle zprávy investiční a výzkumné společnosti Arcview Group specializující se na konopí dosáhl ve Spojených státech v loňském roce legální prodej marihuany 1,2 miliardy dolarů (30 miliard Kč). Během jednoho roku vzrostl o 232 procent. Do roku 2020 by prodej měl dokonce překročit 22 miliard dolarů (550 miliard Kč), z toho 6,4 miliardy dolarů (160 miliard Kč) jen v Kalifornii.

Mnoho podnikatelů se stejně jako Sayegh chce pustit do vzkvétajícího byznysu konopné gastronomie.

Sayegh nabízí sofistikovaná menu, jež sestávají například z masa japonského skotu wagyu, sorbetu z pampelišky nebo „lékařských“ ústřic. Pod vlivem svých jordánských kořenů se Sayegh dokonce pokouší dostat konopí do vinných listů, do bezmasého pokrmu falafel, do cizrnových koblih a dalších druhů orientálních pochoutek.

Jeho rodina byla nejprve jeho novým podnikem nemile překvapena, ale nyní s radostí ochutnává jeho poslední kreace.

Majitel The Herbal Chef si je vědom dopadu, jaký mohou mít jeho pokrmy, a proto každý z nich velmi pečlivě připravuje.

„Konopí není jako jiné ingredience. Musím být mimořádně opatrný, nejen proto, že teplo hraje významnou roli ve vaření z konopí, ale také proto, že doslova přivádím lidi na cestu. Jsem zodpovědný za to, aby to proběhlo bez potíží,“ říká Sayegh.