Amsterdam a Paříž by měl do roku 2021 spojovat Hyperloop

Amsterdam a Paříž by měl do roku 2021 spojovat Hyperloop

Amsterdam a Paříž by měl do roku 2021 spojovat Hyperloop Zdroj: Hardt Global Mobility

Nizozemský tým z Delft University of Technology, který letos zvítězil v soutěži Hyperloop Pod Competition pořádané společností Space-X, má velké plány. Do roku 2021 by chtěl vybudovat Hyperloop spojující Amsterdam a Paříž. Na dotyčném projektu by se měl podílet také startup Hardt Global Mobility, Nizozemské železnice (NS) a stavební firma BAM.

Prvním krokem bude vytvoření třicetimetrové testovací trubice. „V tomto zařízení budeme zkoušet všechny systémy, které nevyžadují vysokou rychlost,“ uvedl Tim Houter z Hardt v rozhovoru pro agenturu Reuters.

„Takže lze přemýšlet o levitačním systému a také pohonném systému, ale důležité je, že všechny bezpečnostní systémy budou testovány v tomto zařízení,“ dodal.

Z dostupných informací plyne, že na tuto fázi se již podařilo sehnat finanční prostředky – celkem 675 000 USD. Další peníze budou zapotřebí na vysokorychlostní testovací „potrubí“, které by mělo být hotové nejpozději v roce 2019.

Připomeňme, že Hyperloop, jehož duchovním otcem je známý vizionář Elon Musk, by měl umožnit přepravu nákladů i lidí rychlostí přibližně 1126 km/hod. Na dalších Hyperloopech se v současné době pracuje v Kanadě, Los Angeles a Dubaji.