Antický příběh pro 21. století

Při slavnosti k uctění boha moří Poseidóna vybraní mladíci tančili s býky. Tanec takto ztvárnila česká komiksová hvězda Nikkarin.

Při slavnosti k uctění boha moří Poseidóna vybraní mladíci tančili s býky. Tanec takto ztvárnila česká komiksová hvězda Nikkarin. Zdroj: Repro E15

Netradiční kniha vypráví příběh ženy, která se kvůli nepříznivé věštbě vzdá vlastní dcery, aby ji zachránila. Antičtí bohové jsou však mocnější než její snahy.

Literatura pro mladší publikum je v posledních letech vysmívaná. Přitom právě v této kategorii vznikají velmi působivá díla. Po Nové planetě Martina Vopěnky vychází v Albatrosu novinka zkušené autorky Ivony Březinové Naussika: Dívka z Knossu. Jak název napovídá, příběh se odehrává v antických dobách na ostrově Kréta. Krom samotného příběhu hlavních hrdinek příjemně překvapí vynikající ilustrace českého komiksového tvůrce Nikkarina a také respektování étosu antické společnosti.

Naussika je jméno dívky, která se narodila malířce látek Kalliope. Podle věštby by Naussika měla zemřít při tradičních tauromachiích, čemuž se Kalliope snaží zabránit. Teprve desetidenní dítě zdánlivě pochová, ve skutečnosti ji pošle s potulnou žebračkou Theresou, aby ji vychovala mimo Knossos. Březinová pak velmi útržkovitě sleduje osudy Kalliope i Naussiky, jež se svému osudu stále přibližují, ať se snaží sebevíc (Kalliope) či v nevědomosti (Naussika). Bohové jsou totiž všemocní a své plány si nechtějí nechat nabourat rozhodováním obyčejného člověka.

Vyprávění je pečlivě prokládáno vždy pasujícími příběhy z antické mytologie. Březinová tak knihu staví dokonale didakticky, když čtenáři jakéhokoli věku předkládá tezi, že i dávné příběhy mají aktuální platnost. Navíc je radost pozorovat, jak kolem známých osudů proslulých postav buduje svůj vlastní příběh matky a dcery. Klíčovým konfliktem pak je logicky střet boží (z)vůle a svobodného rozhodování každého člověka.

Březinová se nedopustila časté chyby dnešních autorů, kteří revizionisticky vnášejí dnešní prizmata do antických dob. Kalliope celou knihu vede s bohy válku, kterou vyhrát nemůže, a je si toho vědoma. Její láska k dceři je však mocnější. Jak víme z antických bájí a pověstí, jen takové hluboké city mohou bohy obměkčit a člověku přinést „vítězství“.

Díky respektu k antické době, geografické přesnosti a skvělé práci s historickými možnostmi a dohady patří Naussika k nejlepším knihám, které v roce 2015 vyšly.

Ivona Březinová: Naussika: Dívka z Knossu
Nakladatelství: Albatros, 2015
Hodnocení: 90 %