„Architektonická nobelovka“ zná vítěze. Pritzkerova cena míří do Afriky

Národní shromáždění Beninu

Národní shromáždění Beninu Zdroj: Archiv Francise Kérého

Národní shromáždění Beninu
Základní škola ve městě Gando v Burkyně Faso, 2001
Základní škola ve městě Gando v Burkyně Faso, 2001
Francis Kéré, laureát Pritzkerovy ceny za architekturu za rok 2022
Základní škola ve městě Gando v Burkyně Faso, 2001
41
Fotogalerie

Letošní ročník Pritzkerovy ceny přivítal mezi „architektonickou smetánku“ Diébédo Francise Kérého, rodáka z města Gando z Burkiny Faso. Mezi nositele nejprestižnější architektonické ceny se poprve zařadí architekt z afrického kontinentu. Jeho projekty jsou motivované touhou po sociální spravedlnosti a inteligentním využívání lokálních materiálů. Architekt, jehož cesta začala ve škole postavené z cementových bloků bez oken, směřuje k povzbuzení chudých zemí bez architektury a infrastruktury.

„Francis Kéré našel v posledních desetiletích inspirativní a převratné způsoby, jak do architektury přinést sociální a environmentální spravedlnost. Jeho proces tvoření vede ke správnému zasazení stavby do komunity, pro kterou vzniká,“ popisuje porota důvody zvolení letošního nositele ceny.

Kéré je průkopníkem architektury, kterou lze označit za udržitelnou pro extrémně chudé země a jejich obyvatele. Jeho rodná země Burkina Faso, jež jeho tvorbu inspirovala, patří k celosvětově nejméně vzdělaným a nejchudším. „Každý si zaslouží kvalitu a pohodlí,“ říká architekt. Jeho portfolio tvoří především školské a zdravotnické stavby, kterými se snaží zlepšit život chudých afrických komunit.

Architekt z rodiny vesnického náčelníka 

Vrcholem dosavadní Kérého práce je návrh budov Národního shromáždění v Burkině Faso a v Beninu. V rodné zemi se podle jeho návrhu postavily také dvě budovy parlamentu. Ale jeho práci je možné vidět i v Evropě, a to například v Dánsku, Německu, Itálii, Švýcarsku či ve Velké Británii.

Francis Kéré se narodil jako první syn náčelníka vesnice a byl první ve své komunitě, který chodil do školy. Svou rodinu opustil už v sedmi letech, protože jeho rodné město školu nemělo. Třída, kterou navštěvoval ve vedlejším městě, byla postavená z cementových bloků, neměla ventilaci ani dostatek oken. Sen o lepších školách dal základ jeho dalšímu vzdělání.

Prohlédněte si galerii staveb a projektů nového nositele Pritzkerovy ceny za architekturu Francise Kérého >>>

Architekturu vystudoval v Berlíně, kde si v roce 2005, po velkém úspěchu návrhu školy pro své rodné město Gando založil studio. Evropské vzdělání kombinuje s tradicemi a zvyky své rodné země. Jeho práce podněcuje diskuzi o neudržitelném způsobu života a upozorňuje na význam trvanlivosti budov, která je často ohrožena změnami technologií a způsobem využívání.

Porota na Kérého práci oceňuje oddanost, s níž směřuje především ke zlepšení zdravotnictví a vzdělávání v nejchudších zemích světa, ke kterým patří Keňa, Mosambik nebo Uganda. Návrhy postavené na respektu ke komunitě a lokálním zdrojům jsou opřeny o technické znalosti, účelné nápady a porozumění ekologii. „Výsledkem jsou esteticky i technicky kvalitní domy, které přesahují oblast architektury,“ vysvětluje porota.

„Zlepšuje životy a zkušenosti bezpočtu občanů v oblasti světa, na kterou se občas zapomíná,“ vyzdvihuje lidský aspekt Kérého tvorby Tom Pritzker, jehož rodina cenu založila. „Kérého stavby jsou zhmotněním poslání této architektonické ceny. Navzdory skromnosti jsou smělé, invenční a reprezentují krásu architektury,“ dodává předseda The Hyatt Foundation Pritzker, která cenu sponzoruje.

Cena, pojmenovaná po Pritzkerově rodině mecenášů vědy, kultury a vzdělávání, vznikla v roce 1979, kdy se jejím prvním laureátem stal americký architekt Philip Johnson. Založili ji Jay A. Pritzker a jeho žena Cindy, kteří chtěli zvednout povědomí o kvalitní architektuře a zároveň podnítit v architektech kreativitu a zápal pro jejich profesi.  

Na jaké projkety se můžeme těšit v Praze se podívejte ve videu.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub