Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce hradu Helfštýn

Helfštýn, rekonstrukce, architektura

Helfštýn, rekonstrukce, architektura Zdroj: BoysPlayNice

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýna, autoři atelier-r Hrad Helfštýn je považován za druhý největší hrad v České republice. Torzo renezančního paláce hradu bylo však v roce 2014 pro veřejnost uzavřeno, jelikož bylo nutné provést jeho statické zajištění.
Helfštýn, rekonstrukce, architektura
Helfštýn, rekonstrukce, architektura
Helfštýn, rekonstrukce, architektura
Helfštýn, rekonstrukce, architektura
94
Fotogalerie

Nejlepším architektonickým počinem roku 2021 zvolila porota České ceny za architekturu rekonstrukci paláce na hradě Helfštýn, kterou realizoval Ateliér-r v čele s architekty Miroslavem Pospíšilem a Martinem Karlíkem. Z celkem sedmi finalistů vybrala porota vítězný projekt jednomyslně. Na práci autorů ocenila především preciznost přístupu kombinujícího radikální i citlivé vstupy, které činí ruiny hradu znovu obyvatelné.  

„Nové konstrukce a nové formy vložené do historických prostor jsou zřetelně odděleny. Sled vnitřních prostor a výhledů do vnější krajiny otevírá nové vztahy mezi tím, co je staré a co nové. Kromě nutnosti zachování umožnili autoři vznik originálně formovaných prostorů, které interpretují zároveň charakter historické památky i prvky současné moderní architektury. Zřícenina se tak stává prostorem k prozkoumávání a objevování, a to prostřednictvím netriviálních a částečně labyrintových a nečekaných sledů místností, průchodů, vyhlídek, otevřených oken a teras, z nichž lze krajinu a okolní území pozorovat a vnímat,“ shrnula porota ve svém vyjádření hlavní kvality projektu, které ji vedly k udělení hlavní ceny soutěže.

Fotografie finalistů soutěže České ceny za architekturu a fotografie z rekonstruce hradu Helfštýn najdete v naší galerii >>>

Mezi sedm finalistů postoupila také přestavba Koleje 17. listopadu Fakulty humanitních studií UK podle návrhu ateliéru Kuba & Pilař architekti. Porotci označili projekt za jeden z nejlepších příkladů opětovného využití budovy letošního ročníku. Finalistou se stalo také Komunitní centrum v Židlochovicích od studia Jura et consortes. „Kdyby se udělovala cena za urbanismus, byl by tento projekt jednomyslným vítězem,“ uvedli členové poroty.

Uznání se dostalo i městské hale v Modřicích od ateliéru bod architekti. Vítězný projekt loňského ročníku Grand Prix Architektů oslovil porotu čistotou řešení složitého stavebního programu, zároveň ocenila i odklon od okázalosti a citlivé zapojení do struktury města. Finalistou se stala také realizace pavilonu na Výstavišti ateliéru Papundekl architekti. Modulární stavbu, která je součástí nově obnovené cesty z Výstaviště do parku Stromovka, ocenila porota pro jednoduchost, s jakou je sledován účel stavby, a přitom není opomenuto kvalitní estetické řešení.

Do užšího výběru vybrala porota také rodinný dům Lazy House architekta Petra Jandy a jeho kanceláře Brainwork, u kterého vyzdvihla intelektuální i fyzické kvality, díky nimž se může stát současným odkazem utopického konceptu Baťova Zlína. Sedmičku finalistů doplnil také projekt revitalizace veřejného prostoru. Pojetí obnovy Kostnického náměstí od Radmily Fingerové a Hany Špalkové zaujalo porotce citlivostí vůči okolním historickým budovám a funkčností řešení.

Kromě hlavní ceny udělila porota také dvě čestná uznání, a to za projekt vyhlídky Špička od ateliéru Mjölk a propojující chodbu mezi starou a novou budovou Národního muzea ze studia Kolmo.eu.

Podívejte se a rekonstrukci hradu Helfštýn také ve videu

Video placeholde

• E15