Aukční rekord poštovních známek. Světově unikátní sbírka se prodala za miliony

Další zajímavou položkou nedělní aukce se stala speciální varianta rakouského červeného merkura z roku 1908 s přetiskem Pošta Československá 1919.

Další zajímavou položkou nedělní aukce se stala speciální varianta rakouského červeného merkura z roku 1908 s přetiskem Pošta Československá 1919. Zdroj: PR Mollo

Ukázka jedné známky ze Svatého Vincenta z prodané sbírky
Ze strany soukromých investorů pozorujeme rostoucí poptávku po vzácných a prestižních položkách.
Koloniální známky mají obecně silný investiční potenciál a lokálních zájemců je více, než kolik je materiálu ke koupi na tuzemském trhu.
Na elektronické aukci v Praze se nyní prodala specializovaná sbírka zaměřená na ostrov Svatý Vincenc, a to za 6,8 milionu korun.
„Podle odborníků jde o částku vyšší, než za kolik by se pravděpodobně totožná sbírka prodala na zahraničních aukcích,“ říká Jiří Stošek.
6
Fotogalerie

Na elektronické aukci v Praze se v neděli prodala speciální sbírka poštovních známek s tematikou ostrova Svatý Vincenc, a to za 6,8 milionu korun. Informoval o tom David Kopřiva, soudní znalec a člen Prestige Philately Club Prague. Jedná se tak o jeden z nejvýznamnějších prodejů tohoto typu za poslední dobu. „Podle odborníků jde o částku vyšší, než za kolik by se pravděpodobně totožná sbírka prodala na zahraničních aukcích,“ říká Jiří Stošek, majitel firmy Filatelie Stošek. Kupce si však našly i další zajímavé kusy.

Prodané poštovní známky s tématikou ostrova Svatého Vincenta, malé britské kolonie, jsou považované za světové unikáty. Známky Commonwealthu jsou tradičně velmi cenné a jejich tržní hodnota neustále roste. I proto se do souboje o koupi ponořili více investoři než samotní sběratelé. „Nakonec se cena položky vyšplhala na 6,8 milionu korun, což z ní dělá jeden z nejvýznamnějších prodejů poslední doby,“ tvrdí Jiří Stošek.

Koloniální známky mají obecně silný investiční potenciál a lokálních zájemců je více, než jaká je nabídka filatelistických skvostů na tuzemském trhu. Prodaná sbírka pocházela z rukou nejmenovaného sběratele, vítězem aukce se však místo jiného sběratele stal investor.

„Potvrzuje to sílící zájem o filatelii, tedy sběratelství, coby alternativní investici. Ze strany soukromých investorů pozorujeme rostoucí poptávku po vzácných a prestižních položkách,“ říká David Kopřiva, soudní znalec a člen Prestige Philately Club Prague. Koupě konkrétně této sbírky byla podle něj čistě racionálním rozhodnutím, a to i přesto, že aukční cena byla velmi vysoká. „Její hodnota totiž i nadále poroste,“ dodal Kopřiva.

Další zajímavou položkou nedělní aukce se stala speciální varianta rakouského červeného merkura z roku 1908 s přetiskem Pošta Československá 1919. Zatímco běžně stojí tato známka okolo sta tisíc, tento exemplář je jeden ze dvou známých dochovaných kusů a jeho cena se v aukci dostala na téměř milion korun. Známka je významná díky deskové značce. „První ze dvou kusů s deskovou značkou se před pěti lety prodal za cenu okolo 400 tisíc korun. I když je nyní prodávaný kus v lepší kvalitě, je dvojnásobná hodnota významným ukazatelem investiční hodnoty takové rarity,“ popisuje Stošek. 

O aukce se stále častěji zajímají i nefilatelisté. Ti si buď seženou potřebné informace a pouští se do dražby sami, nebo prostřednictvím svých poradců. Zvýšený zájem na straně poptávky v kombinaci s klesající nabídkou známek k prodeji se aukční ceny neustále zvyšují. Tento trend bude podle odborníků pokračovat také v letošním roce. „S ohledem na dlouhodobý vývoj očekávám, že klasické sběratelské rarity porostou letos asi o deset procent,“ odhaduje Kopřiva a dodává, že stejný trend bude pokračovat minimálně další tři až čtyři roky. 

Aukční rekordy: podívejte se na nejdražší vydražené obrazy:

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub