Bezprecedentní mise NASA: příští rok chce vyslat sondu ke Slunci, má zkoumat jeho atmosféru

Video placeholde
NASA vyfotila Slunce tak, jak se to ještě nikdy v historii nepodařilo
Družice zrovna zachytila velkou koronální díru na jižní sluneční hemisféře. Jako díra se označuje část sluneční korony s výjimečně nízkou hustotou a teplotou.
2
Fotogalerie

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se v nadcházejícím roce chystá vyslat vůbec poprvé sondu ke Slunci. Cílem bezprecedentní mise za 1,5 miliardy dolarů (35,2 miliardy korun) bude výzkum sluneční atmosféry.

Aparát bude muset vydržet vyšší teploty a více záření než jakákoli jiná sonda v historii, chránit ho proto bude uhlíkový štít silný dvanáct centimetrů. Sonda se přiblíží ke Slunci na vzdálenost sedmi milionů kilometrů a čeká ji teplota zhruba 1370 stupňů Celsia.

Od získaných dat si vědci slibují například vysvětlení proč je teplota sluneční koróny (okolí Slunce) o několik řádů vyšší než na povrchu hvězdy.

Po startu v červenci 2018 sonda zamíří k Venuši, kolem které sedmkrát prolétne a poté v prosinci 2024 vstoupí na oběžnou dráhu Slunce. Plánováno je jeho 24 obletů.

Sonda Parker Solar Probe (Parkerova solární sonda) nese jméno po americkém astrofyzikovi Eugenu Parkerovi, který v 50. letech správně předpověděl existenci solárního větru. Agentura DPA poznamenala, že NASA vůbec poprvé použil jméno dosud žijícího vědce. Parker se již nechal slyšet, že je poctěn.

Podívejte se na Slunce v UHD 

Video placeholde
Jak se pořídily snímky Slunce z obou stran. • NASA
Video placeholde
Slunce v UHD, jak jej natočil satelit SDO • NASA/SDO Team, Genna Duberstein and Scott Wiessinger