Bledě modrá tečka slaví třicet let. NASA vylepšila poslední záběr Voyageru 1

Na snímku je vidět Země ze vzdálenosti několika miliard kilometrů

Na snímku je vidět Země ze vzdálenosti několika miliard kilometrů Zdroj: NASA/JPL/University of Arizona

Takto vyfotila Zemi sonda Curiosity brázdící povrch Marsu v roce 2014, NASA doplnil identifikaci Země
Snímek Země z měsíce pořízený astronauty mise Apollo 17
Snímek Modrá skleněnka z prosince roku 1972, který pořídili astronauti mise Apollo 17 ze vzdálenosti zhruba 45 tisíc kilometrů
snímek pořízený misí Apollo 8
Takto zachytila sonda Mars Reconnaissance Orbiter Zemi a její Měsíc v roce 2007
8
Fotogalerie

Psal se 14. únor roku 1990, když sonda Voyager 1 ukončila své kamerové spojení se Zemí. Jen několik chvil předtím však aparát, který svou pouť vesmírem zahájil v roce 1977, stačil vyfotit svou poslední slavnou fotografii. Na ní je zachycena Země ze vzdálenosti 6,1 miliardy kilometrů. NASA nyní snímek k jeho třicátým narozeninám vyčistila a vyretušovala. Fotografie nazvaná „Bledě modrá tečka“ tak získala nový ráz. (Ve fotogalerii pak naleznete další známé snímky Země z vesmíru)

Na fotografii je vidět Země zachycená ve slunečním paprsku. NASA uvádí, že ve chvíli pořízení snímku byl Voyager již tak daleko, že naše planeta na fotce zabírá jen 0,12 pixelu. „Každá bytost, která kdy byla a žila, je ukryta v této malé tečce,“ řekl při odhalení nejvzdálenějšího snímku Země legendární astronom Carl Sagan, který nápad na pořízení fotografie dostal a inženýry projektu Voyager přesvědčil, aby sondu "otočili" a zachytili tak takřka celou sluneční soustavu. 

NASA vysušila oceány: Podívejte se na animaci >>>

Inženýr společnosti JPL Kevin M. Gill nyní pomocí moderního softwaru zpracoval původní data zachycená úzkou úhlovou kamerou Voyageru 1 do tří spektrálních filtrů, znovu vyvážil barevné kanály a odhalil více detailů v paprscích slunečního světla rozptýlených optikou fotoaparátu vesmírné sondy.

Voyager 1 a Voyager 2 jsou "sesterské" vesmírné sondy americké agentury NASA. Obě odstartovaly roku 1977 a jejich hlavním úkolem bylo studium sluneční soustavy. V současné chvíli jsou v provozu přes 42 let a obě sondy již sluneční soustavu oficiálně opustily. Stále navíc zasílají data o svém letu. Voyager 1 se 10. ledna 2019 stal se vzdáleností 21,708 miliard kilometrů nejvzdálenějším objektem od Země vytvořeným člověkem. 

Pokud chcete vidět, jak daleko jsou oba Voyagery vzdáleny od naší planety, podívejte se zde >>>