Bloky s ostnatým drátem, 11 tisíc vojáku a 138 mrtvých. Připomeňte si historii Berlínské zdi

A o několik týdnů později Kohl zveřejnil plán sjednocení Německa. Jak se později svěřil, myslel si v té době, že spojení bude otázkou tří až čtyř let.

A o několik týdnů později Kohl zveřejnil plán sjednocení Německa. Jak se později svěřil, myslel si v té době, že spojení bude otázkou tří až čtyř let. Zdroj: Profimedia.cz

Betonová zeď, která na bezmála tři desítky let vytvořila ze západního Berlína uzavřený ostrov ve východním bloku, vyrostla ve vší tajnosti v srpnu 1961.
Měla zastavit odliv obyvatel komunistické NDR do bohatšího a svobodnějšího západního Berlína, kterých tam mezi léty 1945 až 1961 odešly asi tři miliony.
Zeď z velké části tvořily betonové bloky vysoké 3,6 metru a zakončené drátem, který měl všechny odradit od případných pokusů o přelezení.
Začala se stavět v noci na 13. srpna 1961, měřila celkově 155 kilometrů.
Na východní straně zdi se táhlo pečlivě střežené "území nikoho, které hlídalo 11500 vojáků na 302 strážních věžích a ve 20 bunkrech.
19
Fotogalerie

Přes tři metry vysoké betonové bloky zakončené ostnatým drátem v délce 155 kilometrů rozdělovaly Berlín osmadvacet let. Od pádu Berlínské zdi, na níž zemřelo 138 lidí, uplynulo ve středu 9. listopadu třiatřicet let. 

Pád zdi souvisel s rozkladem režimu v NDR, potažmo ve všech v zemích východního bloku.

V létě 1989 otevřelo Maďarsko hranice do Rakouska pro východoněmecké uprchlíky, kteří utíkali po tisících. A v září se zaplnila západoněmecká velvyslanectví v Praze a Varšavě.

VIDEO: Animace ukazuje stavbu berlínské zdi

Video placeholde
• Facebook

Pod tlakem těchto okolností vedení NDR přijalo uvolněnější pravidla pro cestování do zahraničí, 10.listopadu 1989 nechalo otevřít hraniční přechody do západního Německa.

Zanedlouho poté začali obyvatelé Berlína ve zdi vyrážet průchody. Symbol studené války padl a cesta ke znovusjednocení Německa v roce 1990 byla otevřená.

Připomeňte si celou historii Berlínské zdi v následující galerii: