Bolestivá Jugoslávie ve vzpomínkovém komiksu

Nina Bunjevac: Otčina

Nina Bunjevac: Otčina Zdroj: Repro E15

Žánr memoárového či autobiografického komiksu se u českých vydavatelů nyní těší velké popularitě. Světoznámého renomé dosáhl Art Spiegelman se svým Mausem, mimořádně působivé jsou reportážní komiksy Joea Sacca či jejich odlehčenější verze Guye Delislea. Většina z ikonických děl vyšla i u nás a nyní se vydavatelé pouštějí i do čerstvých knih. Jedním z nich je i Otčina Niny Bunjevac, kterou na trh uvedl BB art.

Celé dílo funguje jako snaha o vyrovnání se s vlastní minulostí a hledání smyslu v činech rodičů. Autorka zkoumá motivace i jejich předků, stále častěji dospívá k tomu, že vyhrocenost osudů souvisí právě se složitostí země, ve které se pokoušeli žít. A přestěhování jinam, do exilu, často nic nevyřešilo, protože všechny démony, nenávist a antipatie si Srbové, Chorvati a všichni ostatní přivezli s sebou.

Nina Bunjevac: OtčinaNina Bunjevac: Otčina | Repro E15

Graficky je komiks netradiční svou černobílou tečkovanou kresbou. Ta je nejpodobnější snad stylu Charlese Burnse a jeho kultovnímu komiksu Černá díra. Jen místo směsi realistické malby s vědecko-fantastickými motivy srbská autorka posiluje dokumentární linku záběry ukazující obyčejný život nebo výjevy z historie země. Snad jen je škoda, že u Otčiny je ve značném rozporu důležitost sdělení a čtenářské uspokojení. První je extrémně vysoko, druhé tak někde v lehkém nadprůměru.

Nina Bunjevac: Otčina
Nakladatelství: BB art, 2014
Překlad: Richard Podaný
Hodnocení: 70 %