Burčák už je ve sklenkách. I falešný

Ve vinotékách i na stáncích podél silnic jsou k mání první letošní burčáky. Kontroloři varují před náhražkami.

Dobře se pije, ale druhý den po něm lehce nebývá. Burčák, oblíbený nápoj, na který si jeho milovníci musejí rok počkat. O to větší může být jejich zklamání, když při jeho nákupu narazí na nepoctivé obchodníky.

„Na burčák se těším celý rok. Dát si dobrý burčák, to je pro nás s manželem takový rituál,“ říká Naďa Balgová z Břeclavi.

Jenže se může lehce stát, že při svém rituálu ochutná některý z falešných burčáků. Vinaři a inspektoři totiž varují, že burčákem se smí nazývat pouze sladký nápoj z tuzemských hroznů. „Je možné, že někteří z moravských vinařů už burčák mají. Určitě ho ale není takové množství, v jakém se prodává u cest,“ upozorňuje velkopavlovický vinař Zdeněk Bálka.

Falešné burčáky pocházejí většinou z Maďarska, kde hrozny dozrávají dříve. „Burčák je česká specialita, proto se může vyrábět jen z našich hroznů. Pokud do něj výrobce přidá levné hrozny ze zahraničí, musí být označený jako částečně zkvašený hroznový mošt,“ vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Vinaři také varují zákazníky před nákupem burčáku u silnic. Do plastových lahví praží slunce, a nápoj v nich tak může dostat pořádně zabrat.

Nepoctiví prodejci by se proto měli mít na pozoru. Inspektoři kontrolují jak doklady o původu hroznů, tak dodržování hygieny. Prověřují také, zda prodejci burčák neředí vodou. Obchodníci mohou dostat pokutu až několik desítek tisíc korun.