Češi chtějí ve Státech uspět s šifrováním přenosu dat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Společnost CNS je jedna z ne zase tak velkého množství firem, které v Česku nenutí schopné lidi kolem IT odcházet za kvalitními technologiemi do Brna nebo Prahy. Na Mělníku zaměstnává více než 60 lidí, jenž pracují na informačních systémech zejména pro zdravotnictví a různé laboratoře. Mají s tím úspěch doma i v Evropě a během tohoto vývoje vznikl produkt, se kterým chce firma uspět na severoamerickém trhu.

„Je to produkt, který jsme postavili díky našim zkušenostem s vývojem, kdy v rámci systémů potřebujeme bezpečně přenášet data, typicky u lékařských institucí,“ popisuje místopředseda představenstva CNS Petr Samek. Technologii, o které mluví, v Česku používají více než dva tisíce zákazníků, jen ne jako samostatný produkt, ale integrovanou součást jiných systémů.

Zhruba šestičlenný tým nicméně dostal na starost složku bezpečného přenosu dat vyčlenit a udělat z něj samostatnou službu. Ta se nyní jmenuje Safety4Data a vstupuje na poměrně hodně konkurenční bezpečnostní trh.

Šifrovaná data tam a zpět

Safety4Data umožňuje zabezpečený přenos dat mezi dvěma stranami. K tomu je nutná instalace desktopové aplikace (mobilní verze jsou v přípravě) a to je v podstatě vše. K transferu informací se používají šifrování a klíče HTTPS (s PFS) a PKI a přijímaná data otevře pouze ten, kdo vlastní potřebný klíč. CNS neposílá informace napřímo mezi uživateli, ale využívá ještě prostředníka v podobě serverové infrastruktury postavené na cloudu Microsoft Azure.

Společnost pracuje také s Vernamovou šifrou, která by měla být v podstatě nerozluštitelná. Aktuálně je k dispozici funkční vzorek a ještě letos bude i součástí Safety4Data. Tato šifra by mohla být zajímavým odlišením se od konkurence. „Jak se lišíme teď? Nijak zásadně, ale při průzkumech, které jsme dělali, jsme zjistili, že jsme hodně otevření. Ostatní firmy vám nedají produkt rychle ke stažení a okamžitému používání,“ říká Samek.

Pracuje se také na integraci Vernamovy šifry, která by v podstatě měla být nerozluštitelná.

CNS chtějí oslovit v prvé řadě menší a střední podniky, které bezpečný přenos informací vyžadují. Safety4Data umí nastavit například automatické posílání informací z vybraných složek, díky čemuž je možné aplikaci postavit na úroveň storage u ERP systémů, využít k přenosu faktur a podobně.

Safety4Data nabízí několik cenových tarifů, v žádném z nich se neplatí za uživatele. Ten základní je zdarma a je logicky uživatelsky omezený, u těch ostatních je účtovací jednotkou počet přenesených souborů. Platby a počty lze nastavit paušálně.

Kudy do Států

Firma z Mělníka chce s tímto projektem uspět na trhu ve Spojených státech. „V roce 2013 jsme v podstatě náhodou byli součástí podnikatelské delegace předsedy senátu Milana Štěcha do USA a poté jsme se také dostali do programu CzechAccelerator od CzechInvestu. Chtěli jsme zjistit, s čím bychom ve Státech mohli začít a tohle nám z toho vyplynulo,“ popisuje Petr Samek.

CNS měla na výběr – buďto se usadit v Bostonu, kde měla možnost se rozkoukat právě díky programu CzechInvestu, nebo to zkusit v poněkud neobvyklém Pittsburghu. Nakonec vyhrálo druhé město. „Pittsburgh v minulosti padl na úplné dno a musel se sebou něco udělat. Našel cestu v informačních technologiích a neuvěřitelně se zvedl. Navíc se tam hodně zaměřují i na spojení s medicínou, je tam skvělý ekosystém univerzit a soukromých firem, takže volba byla jasná.“

CNS ve státech založili tamní pobočku nazvanou IT-CNS a její zástupci se snaží vybudovat partnerskou síť pro expanzi celého byznysu. „Teď máme rozjeté dvě větší partnerské smlouvy a brzy přijmeme prvního amerického zaměstnance,“ popisuje výkonný ředitel IT-CNS Jakub Voleman. Ten teď v Pittsburghu působil půl roku a nyní ho vystřídal druhý kolega.

Češi se aktuálně snaží vyřídit investorské vízum, které by působení ve Státech usnadnilo. To by je mimo jiné zavazovalo k investování až 150 tisíc dolarů během dvou let. Na dokumentech firma spolupracovala s University of Pittsburgh, což je jedna z ukázek toho, jak se Pensylvánie snaží tamní rozvoj byznysu podporovat.

Safety4Data každopádně působí v oblasti, kde to nemusí být úplně jednoduché. Klíčové tak bude získat takové partnery, kteří budou schopní produkt prodat jako součást většího IT řešení.

Na Mělníku berou celý projekt jako takový interní startup a pokus, který ročně stojí asi 1,5 milionu korun. Mimo jiné by mohl otevřít vrátka do Spojených států. „Do konce tohoto roku si řekneme, jestli má cenu dál vše podporovat,“ zakončuje Samek.