České organizace vyzývají vládu: podpořte IT a internet

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek)

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek) Zdroj: ctk

Celkem 12 organizací podepsalo výzvu směrem k novému premiérovi a členům vlády, ve které apelují na začlenění podpory informačních a komunikačních technologií (ICT) a internetové ekonomiky do chystaného programového prohlášení. Podle jejich sdělení může něco takého pomoci v budování konkurenceschopnosti země.

Dva ze tří členů (ČSSD a ANO) nové vládní koalice už ukázali, že o podporu digitální agendy příliš nestojí, když do koaliční smlouvy o oblasti začlenili pouze letmé zmínky. Programové prohlášení vlády by nicméně ještě mohlo situaci výrazně zlepšit. „Vláda České republiky premiéra Bohuslava Sobotky má před sebou jedinečnou příležitost, jak podpořit prosperitu země a posílit její mezinárodní konkurenceschopnost,“ vzkazuje zmíněná výzva.

Signatáři chtějí, aby se Sobotkův kabinet aktivně zabýval zejména 2 oblastmi: elektronizací veřejné správy a zpřístupněním služeb občanům (e-government), a akceptování ICT a internetu jako standardní a důležité součásti české ekonomiky.

Rostoucí tlak. A co dál?

První oblast počítá s body jako otevřená data (open data), přípravou čerpání strukturálních fondů Evropské unie, bez kterých do zdejšího e-governmentu zřejmě příliš peněz nepřiteče, zrychlení při implementaci státních informačních systémů a podobně. Oblast průmyslu by pak měla zahrnovat podporu vývoje rychlého internetu, systém pro kybernetickou ochranu země (na něm už se pracuje), zapojení moderních technologií do vzdělávání či podporu ICT průmyslu jako takového.

V podstatě nejde o nic nového a jsou to kroky, které po státu chtějí odborníci, organizace a firmy už delší dobu. Mnoho položek bylo dobře zaneseno také do schváleného strategického dokumentu Digitální Česko 2.0. Ten ale prozatím v podstatě nikdo nebere v potaz a jeho realizace v podstatě leží ladem, případně se na jednotlivých úřadech postupuje pomalu.

Postupem času nicméně roste tlak, který je v oblasti digitální agendy na představitele státu vyvíjen. Google, Facebook, AT&T další významné společnosti zformovaly novou Platformu pro internetovou ekonomiku, která by se časem mohla probudit k životu. Tradičně aktivní je ICT Unie, Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) minulý týden vydalo studio a oznámilo, že bude chtít na stát více tlačit (chce například podvýbor pro ICT a internet v poslanecké sněmovně), a chystají se i další projekty. Aktivně se začal hlásit také Svaz průmyslu a dopravy a další subjekty.

Aktuální výzvu kromě těchto skupin podepsala také Hospodářská komora, Asociace provozovatelů mobilních sítí, Český svaz průmyslu ochrany osobních údajů a další. Signatáři se v dokumentu zavazují, že v případě zájmu budou se státem spolupracovat. Z ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financní už opatrně zaznívá, že se digitální oblast budou věnovat.