Česko je nejhorší místo pro dovolenou v západní Evropě, pohoršilo si o dvě místa

Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova.

Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova. Zdroj: AirPano

Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova.
Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova.
Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova.
Jedinečné leteckéh fotografie Českého Krumlova.
turistický ráj. Na jihu Čech ročně přespí 1,4 milionu turistů,což je po Praze a jižní Moravě nejvíce v republice. Mezi trumfy kraje patří čistá příroda a historické památky. Těmi oplývá například středověký Český Krumlov uprostřed meandrů Vltavy (na snímku).
14
Fotogalerie

Světové ekonomické fórum zveřejnilo každoroční žebříček o konkurenceschopnosti jednotlivých zemích v odvětví cestovního ruchu. Takzvaný Travel&Tourism Competitiveness Index (TTCI – Index konkurenceschopnosti cestování a turistiky) zohledňuje ve čtrnácti pilířích desítky aspektů, které cestovní ruch a jeho rozvoj ovlivňují. I přes zhoršenou bezpečnostní situaci je však Evropa stále nejlepším místem pro cestování, v první desítce se umístilo šest evropských zemí. Česko uzavírá čtvrtou desítku. 

Z celkového počtu 136 zemí, které žebříček zohlednil, se na první pozici stejně jako v minulých letech umístilo Španělsko. Na pomyslný stupeň vítězů se vedle něj postavily další západoevropské země – Francie a Německo. Na čtvrté pozici se nachází Japonsko následované Velkou Británií a Spojenými státy. První desítku uzavírá Austrálie, Itálie, Kanada a Švýcarsko.

Česká republika se nachází na 39. příčce. Ačkoliv získala stejné skóre jako v loňském žebříčku, pohoršila si meziročně o dvě pozice. Zároveň Světové ekonomické fórum zařadilo Česko mezi země západní Evropy, kde se umístilo na poslední příčce. Pokud by se však vzaly v úvahu státy bývalého sovětského bloku, dopadla by Česká republika nejlépe. Například Polsko se umístilo na 46. příčce a Slovensko okupuje pozici číslo 59. Oblíbené Chorvatsko se umístilo sedm pozic před Českem.

Podle světového ekonomického fóra v minulém roce do Česka přicestovalo 11,1 milionu turistů, což je o dva miliony více, než uvádí Český statistický úřad. Hlavním lákadlem by pro ně mohla být lékařská péče, ve které podle žebříčku tuzemsko exceluje. Umístilo se v ní na sedmé příčce, slušné pozice dosáhlo také v kategorii udržitelnosti životního prostředí a pozemní dopravní infrastruktury, kde je na čtrnáctém respektive osmnáctém místě.

Potenciál českého turistického ruchu naopak sráží například kategorie zabývající se přístupu k přírodním zdrojům. V té se zohledňuje množství národních parků nebo počet přírodních druhů, Česko se v ní umístilo až ke konci první stovky. O čtyři místa výše je v záležitosti státní podpory turismu ze strany státu a pozici číslo 65 v záležitosti prostředí pro podnikání v turistickém ruchu. Česko se v tomto aspektu zařadilo těsně před Tunisko, Guatemalu a Vietnam.

V globálním žebříčku však roste celková konkurenceschopnost cestovního ruchu, zbytek světa dohání především země jihovýchodní Asie. Pomáhá tomu také snaha vlád po celém světě o bezvízový styk, jež turismus značně usnadňuje. Žebříček zároveň kladl čím dál tím větší důraz na aspekt rozšíření technologií a konektivity ve zkoumaných zemích a také na ochranu životního prostředí – ať už jde o čistotu ovzduší nebo přístup k fauně a floře.

Česká bída?

Podle analýzy obchodního portálu Slevomat mnohdy kvalita českých ubytovacích zařízení zaostává za vytyčeným standardem. A to především kvůli nedostatečným investicím do modernizace a rekonstrukce hotelů nebo penzionů s nižším počtem hvězdiček. Naopak podle statistiků přibývá nejvíce hotelů s hvězdičkami čtyřmi, které tvoří vyšší kvalitativní standard.

Analýza také ukázala, že má každé desáté ubytovací zařízení v zemi problémy s úklidem nebo vytápěním, problémem je také webová prezentace. V ní chybuje téměř každý pátý hoteliér, jedná se o nedostatky například v kvalitě fotografií nebo o hrubé chyby v textu. Zákazníci si mnohdy také stěžují na nedostatečné doplňkové služby v hotelu nebo problémy se stravou.