Kde strávit Valentýna? Praha je podle žebříčku nejlevnější volbou

Pražský hrad - ilustrační foto

Pražský hrad - ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Mlada fronta E15

Pražský hrad (ilustrační foto)
Krásu Madridu si můžete vychutnat ve dne i v noci.
Stanice metra Sol v Madridu
Taxi v severoirském Belfastu
Los Angeles, Kalifornie, USA
8
Fotogalerie

S blížícím se svátkem svatého Valentýna mnohé páry přemýšlejí, kde den zamilovaných oslavit. Stejným problémem se zabýval také německý obchod s květinami Bloomy Days, který sestavil žebříček světových metropolí podle nákladů na trávení valentýnského víkendu. Praha se umístila na první příčce. Možná také proto, že byla jediným zástupcem bývalého východního bloku.

Průzkum se zabýval srovnáním cen pěti aktivit a zboží, které s Valentýnem souvisí. Konkrétně šlo o cenu tuctu růží, dvou denních vstupenek do lázní, večeři v michelinské restauraci, návštěvu kina i s občerstvením pro dvě osoby a noc v hotelu na dvoulůžkovém pokoji.

Ceny průzkum vypočítal vždy z průměru alespoň tří obchodníků, u hotelových pokojů vytvořil průměr z cen čtyř a pětihvězdičkových ubytovacích zařízení. Celkem tak v Praze víkend pro dvojici vyjde na 430 eur, tedy asi 11 600 korun.

Největší položkou na valentýnském seznamu v Praze je večeře v restauraci, která vyjde na téměř 210 eur, v ostatních kategoriích patří Praha mezi nejlevnější. A například noc v hotelu podle průzkumu stojí v pražské metropoli úplně nejméně.

Pokud by vás nelákala návštěva Prahy, na druhém místě žebříčku se umístil irský Cork s náklady na trávení valentýnského víkendu ve výši 457 eur. Třetí pozici zaujímá španělská metropole Madrid, kde stojí oslava svátku zamilovaných téměř 500 eur. První pětku doplňují další dva zástupci ze Spojeného království. Na čtvrté pozici se nachází severoirský Belfast, páté místo zaujalo hlavní město Walesu, Cardiff.

Na druhé straně žebříčku přibývá více zámořských destinací, i přesto se mezi pěti nejdražšími nachází dvě evropská města. Jedno z nich je Švýcarská metropole Curych, která se umístila na pátém místě od konce. Víkend zde vyjde na 977 eur. Jen o tři eura dražší je oslava Valentýna v Sydney, do nákladů ve výši tisíce eur se dvojice vejde také v New Yorku.

Druhým nejdražším městem, kde je možné 14. únor oslavit, jsou italské Benátky, konkrétně za 1012 eur. Na úplném cenovém vrcholu se nachází kalifornská metropole Los Angeles, která s přehledem porazila všechna ostatní města, druhé Benátky dokonce o více než 200 eur.

Podle průzkumu je tak mezi jednotlivými destinacemi takový rozdíl, že by se páru z Los Angeles vyplatilo letět trávit svátek zamilovaných do Prahy, než aby zůstal v domovském městě.