Čínský start-up chce půjčovat deštníky. Lidé je však nevrací

Deštník

Deštník Zdroj: profimedia.cz

Deštník
Deštník
3
Fotogalerie

Princip sdílené ekonomiky je založen na důvěře v lidi. Nemusí to ale vždy vyjít, jak se přesvědčil majitel čínského start-upu, který půjčoval deštníky.

V lidnaté Číně se daří sdílené ekonomice v podobě půjčování jízdních kol. Tím se dal inspirovat start-up Sharing E Umbrella, který v dubnu rozmístil tři sta tisíc deštníků po jedenácti čínských velkoměstech, jako jsou Šanghaj, Nanking nebo Kanton. Zákazníci si pomocí aplikace naskenovali QR kód, který jim odhalil heslo potřebné k odemknutí stojanu.

Od rozmístění deštníků ale uběhlo jen pár týdnů a firmě, která začínala s investicí okolo 1,4 milionu dolarů, se téměř všechny ztratily. Zakladatel a šéf společnosti Čao Šu-pching vidí zádrhel především v tom, že nájemci musejí deštníky vracet do stojanů. „Narazili jsme na problém, protože náš model – na rozdíl od toho bikesharingového – potřebuje odkládací stojany. Kolo můžete odložit, kde chcete,“ uvedl Čao.

Inspirace byznysem půjčování kol, který zažívá v Číně obrovský boom, není náhodná. Pekingská společnost Mobike je největším světovým provozovatelem půjčování kol. Spolu s firmou Ofo rozmístily po Pekingu přes jedenáct milionů kol, což představuje jedno kolo na každou rodinu.

Ani bikesharing však není zcela bezchybný byznys. Také v tomto oboru existují start-upy, které dopadly stejně špatně jako E Umbrella. Například zakladatel pekingské společnosti 3VBike před čtyřmi měsíci začínal s tisícem kol, ale zbylo mu jich pár desítek. Firma Wutong Bike uvedla, že za pouhých pět měsíců přišla o devadesát procent bicyklů.

I přes svůj neúspěch se Čao Šu-pching nevzdává. Do konce roku chce ve městech rozmístit dalších třicet milionů deštníků.