Data pro Microsoft nikdy nebyla tak sexy

Big data.

Big data. Zdroj: Microsoft

Pro Microsoft nebyl byznys s daty a databázemi nikdy tak sexy jako nyní. Jeho dva hlavní produkty v této oblasti, cloud Windows Azure a databáze SQL Server, patří k nejrychleji rostoucím oblastem celé firmy s tím, že další potenciál je obrovský. Analytická společnost IDC například spočítala, že trh, na němž chce Redmond získat co největší podíl, do čtyř let vygeneruje 1,6 bilionu dolarů. Propočty Cisca sahají ještě dále.

Řeč je o něčem, čemu nový šéf Microsoftu Satya Nadella začal říkat „kultura dat“ (data culture). Ve své podstatě je to jiný název pro hodně skloňovaný pojem internetu věcí. Ten počítá s tím, že všemožná zařízení připojená na internet budou generovat větší a větší množství dat, která bude nutné někde skladovat, přenášet, zpracovávat a analyzovat.

Toto obrovské množství informací by zároveň mělo být mnohem přístupnější běžným lidem, než jak tomu bývalo doposud. Data a jejich kontext byla často dostupná pouze těm, kteří rozuměli databázovému softwaru, uměli zadávat potřebné příkazy a problematikou se zabývali. Budoucí generace technologií by výstupy z dat měla zpřístupnit každému.

Data pro každého. Stačí se zeptat

„Věříme, že se správnými nástroji mohou tyto dotazy přijít od kohokoliv, odkudkoliv a kdykoliv,“ popisuje Satya Nadella. „V podstatě jde o to, že příkazy databázi by měly jít zadávat běžným a intuitivním jazykem,“ navazuje v rozhovoru pro E15.cz šéf serverové divize v českém Microsoftu Dalibor Kačmář.

Co si pod tím představit? Logicky se nabízí třeba zapojení osobní asistentky Cortana, která se podobá Siri od Applu či Google Now a kterou Microsoft prozatím ve Spojených státech nabídne v rámci Windows Phone 8.1. Ta by jednou mohla na základě hlasového zadání pochopit, co po ní uživatel chce a to pak přeložit do jazyka strojů a v databázích najít a poskládat výsledek.

Šéf Microsoftu Satya Nadella.Šéf Microsoftu Satya Nadella. | Microsoft

To je ale budoucnost, ve které mimochodem zřejmě sehraje nezanedbatelnou roli také vyhledávač Bing, který má jedno důležité poslání, a to učit se na velkých datech. „Převod požadavků na hlas ještě bude složitější, v psané formě už ale tyto technologie máme,“ říká Kačmář.

V praxi by tedy třeba obchodník ve firmě měl být schopný napsat větu, že potřebuje „vyjet“ prodeje malých balení kečupů na Praze 8 a analytická vrstva softwaru mu takové informace najde v databázi a následně předloží v pěkně grafické podobě. To už je sice možné s mnoha nástroji nyní (business intelligence a podobně), vše ale směřuje k dalšímu výraznému zjednodušování.

Cílem není zaměřit se pouze na firmy a organizace, ale také státní správu a města. „Například Praha už je dnes takzvané inteligentní město poseté chytrými kamerami a různými čidly. Informací o fungování je hromada, jen se s nimi nepracuje,“ nastiňuje Kačmář a poukazuje na probíhající testování projektu City Dashboard.

Rychle rostoucí byznys

Nástup této kultury dat Microsoftu i jeho konkurentům pomáhá v prodejích databázového a analytického softwaru a urychluje nasazování cloudu. Serverová divize Microsoftu například v posledním kvartálu meziročně rostla o 10 procent. Windows Azure, které zákazníci mimo jiné používají i pro zálohování vlastních databází, rostl o více než 100 procent a SQL Server o 11 procent.

Podobné je to také v České republice. Microsoft sice přesná lokální čísla neposkytuje, SQL Server ale podle analytiků a samotných Softies roste rychleji než celý IT trh. „Než celý trh rosteme s SQL Serverem asi osmkrát rychleji. Prodeje ženou právě rostoucí objemy dat a zejména nasazování analytických služeb,“ přikyvuje český serverový šéf Microsoftu.

S příchodem nového SQL Serveru 2014 by údajně mělo tempo růstu ještě více zrychlit. Redmond tuto novinku začal na tuzemském trhu prodávat začátkem dubna a sám jí prezentuje jako řešení pro internet věcí a další popisované trendy.

Nový SQL Server například umí zpracovávat data v operační paměti (in-memory), což výrazně urychluje chod. Podobně jako v případě Oraclu 12c, i u Microsoftu není třeba přepisovat staré aplikace. To je veliký rozdíl oproti technologii HANA od SAPu, která sice s touto funkcí přišla jako první a odvedla špinavou práci v popularizaci a osvětě, aplikace pro ní se ale z jiných systémů často musí přepsat.

Hadoopu se nelze vyhnout

Microsoft u své nové databáze podporuje i hybridní chod. Je tedy možné si vybrat, která data poběží v paměti (tedy nejspíše ta, která je třeba mít skutečně rychlá, třeba transakční) a která nechat tak, jak jsou. Dají se tím ušetřit náklady. Žádné licencování na RAM zde není, stále se platí za procesorová jádra. In-memory je součástí základního balení.

Vize jednotného a jednoduchého dotazování na datové výstupy se projevila i v tom, že Microsoft umí napojit SQL Server na fenomény typu Hadoop či MongoDB. Díky tomu je tak možné kombinovat jak tradiční strukturované informace, tak ty nestrukturované v nových formách databázových systémů. S nástrojem PowerPivot je tak třeba možné si zobrazit data z Hadoopu v Excelu. „Těmto novým databázím už se nelze vyhnout,“ popisuje Dalibor Kačmář.

V případě Microsoftu hraje silnou roli v celkovém datovém byznysu také Windows Azure. Jeho nová součást Intelligent Systems Service je nyní plně připravena na provoz aplikací určených pro internet věcí, které budou kontrolovat a sbírat ony hromady informací z hromady zařízení a senzorů. SQL Server 2014 zase mohou využít cloudoví provideři, databáze totiž umožňuje sdílení.

SQL Server a Windows Azure jsou pro Microsoft jedním z hlavních želízek v ohni pro jeho novodobý byznys. Poslední Nadellovy kroky (Windows Phone zdarma, Windows 8 na levné notebooky se slevou, .NET jako open source a podobně) naznačují, že Redmond bude chtít vybírat peníze z cloudu a služeb. Data v tom hrají zásadní roli.