Dělník budoucnosti? Robotický mravenec, který se sám rozhoduje

robomravenec

robomravenec Zdroj: Festo

Největším zdrojem inspirace je matka příroda. Za pravdu by tomuto rčení mohli dát básníci, malíři, ale i hudebníci a v neposlední řadě třeba inženýři a konstruktéři. K srdci si matku přírodu vzali také inženýři z německé firmy Festo, kteří představili robotické mravence. Na nich testují algoritmy kooperativního chování umělé inteligence pro budoucí použití v jak jinak než dělnické praxi.

Výtvor od Festo se přesně jmenuje BionicANTs a jak napovídá malé es na konci názvu, nejde o jediný kus vrcholu německého robotického inženýrství, ale rovnou o několik zhruba jako lidská dlaň velkých robomravenců, kteří dokážou dělat úkony samostatně, ale i společně. Skupinový výkon u těchto tvorečků nastane v okamžik, kdy jedinec pověřený jeho vykonáním zjistí, že na něj „nemá“. Skupina následně řeší úkol samostatně podle aktuálního vývoje situace.

Komplexní algoritmus pro kooperativní chování Festo vyvíjí pro možné budoucí využití nejen u svých mravenců, ale u jakýchkoliv jiných robotů při nejrůznějších pracovních úkonech. Festo sice dále nespecifikovalo, jaké by tyto úkony přesně měly být, doufejme ale, že nepůjde o klasické hororové víření nepřátelských hmyzích robotů, které se nás snaží zabít.

Místo toho se zatím můžeme kochat laserem vytištěnými těly robomravenců, která jsou vybavena bezdrátovým komunikačním systémem, stereoskopickým kamerovým systémem pro orientaci v prostoru, kusadýlky pro uchopení předmětů, optickým senzorem nebo dokonce tykadly, která jim vystupují z hlaviček. Ta přitom nejsou jen na ozdobu, jsou totiž dobíjecím konektorem – jde o stejný princip, jako u autíček na pouti, jen s tím rozdílem, že mravenec v sobě má malou baterii, a tudíž nemusí být připojen permanentně.

robomravenecrobomravenec | Festonejde to? nevadí, za chvíli přijde další pomocník…

Robotická vážka Bionicopter létá jako živá