Designér představil jedinečný koncept luxusního soukromého vlaku. Stál by 350 milionů dolarů

The G Train od Thierryho Gaugaina

The G Train od Thierryho Gaugaina Zdroj: Thierry Gaugain

The G Train od Thierryho Gaugaina
The G Train od Thierryho Gaugaina
The G Train od Thierryho Gaugaina
The G Train od Thierryho Gaugaina
The G Train od Thierryho Gaugaina
8
Fotogalerie

Cestování je v dnešní době vnímáno jako přeprava z bodu A do bodu B. Hlavně, aby se člověk co nejrychleji dostal na místo určení. Francouzský designér Thierry Gaugain se však rozhodl cestování povýšit na úplně jiný level. Dnes, kdy je cílem, co nejvíce snížit uhlíkovou stopu a využívat ekologičtější varianty přepravy, přichází Gaugain s návrhem luxusního vlaku, který nazval The G Train. Nebude však sloužit pro běžnou přepravu, ale má jej vlastnit jediný člověk, který jej bude využívat pro své potřeby. Cenu vlaku Gaugain vyčíslil na 350 milionů dolarů, stavba má trvat dva a půl roku. 

„Tento vlak je určen pro jednoho jedinečného vlastníka,“ řekl Gaugain pro CNN Travel. „Majitel, kterého si představuji, je někdo, kdo si je vědom jedinečnosti tohoto vlaku a chápe, že nemluvíme jen o dopravě. Je to o cestování, ne o tom, jak rychle se dostanete z bodu A do bodu B,” vysvětluje svůj záměr.

Podle něj se cestování zaměřuje až moc na rychlost a zapomíná se na samotný požitek z cesty. Není to o přepravě, ale o samotné cestě, při které člověk může zažít stejně zábavy, jako v cílové destinaci. „Cestování je o čase, který přepravou strávíme, protože čas je jediný poklad, který máme,“ tvrdí dál. Proto se rozhodl navrhnout vlak, ve kterém si cestující užijí každou vteřinu svého času. 

Atmosféra lze změnit jediným tlačítkem

Vzhled vlaku lze snadno měnit. Stisknutím tlačítka lze měnit nejen vzhled, ale i atmostféru uvnitř vlaku. Cestující si může vybrat, zda se chce dívat ven přes čiré sklo a nebo si zvolit vlastní prostředí. „Vlak je jeviště,“ vysvětluje Gaugain. „Můžete změnit světlo, roční období nebo tempo, abyste změnili svůj vztah k času.“

Když Gaugain vlak navrhoval, myslel přitom na jednu osobu, která by si návrh tohoto luxusního vlaku mohla koupit. Je jí miliardářka Laurene Powell Jobsová, vdova po Stevu Jobsovi. „Když mi ten nápad přišel na mysl, myslel jsem na ni jako na potenciálního uživatele,“ přiznává.

Návrh vlaku však zatím nemá svého kupce a sám Gaugain přiznává, že k financování projektu by byl potřeba investor stejně šílený jako je on. Představuje si, že člověk, který si vlak koupí, by díky tomu mohl začít novou kapitolu života. „Musíme zpomalit, abychom věděli, kam chceme jet a abychom pochopili, po čem toužíme,“ vysvětluje. 

Vlak je určen pro 18 hostů, kteří v něm mohou strávit noc. Jezdit bude moci rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a bude uzpůsoben železnicím jak v Americe, tak i v Evropě. Je ho navíc možné rozdělit na dva, pokud se část cestujících rozhodně cestovat jiným směrem. 

Cestující do vlaku vchází přes halu, která se nachází ve středu vlaku. Ta vede do hlavní části vlaku, kde je ubytování a společenské místnosti se speciálně navrženým salonkem. Křídla vlaku lze pak snadno sklopit a vytvořit tak terasy pod širým nebem, kde může majitel pořádat večírky nebo dokonce koncerty.

Podívejte se, jak luxusní vlak vypadá: