Dražba designových lahví Pilsner Urquell opět přinesla Centru Paraple miliony

Designér Michal Froněk
2
Fotogalerie

Také letos, celkově už podeváté, dražila společnost Pilsner Urquell pivní lahve, které každoročně vytvářejí významní čeští designéři. Návrhu deseti kusů lahví se naposledy zhostil přední český designér Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj. Hodnota nejdražší lahve dosáhla v aukci 360 tisíc korun a celkový výtěžek letošní dražby se vyšplhal až na 2 013 989 korun. Jako každý rok je tato částka věnována Centru Paraple.  

Deset lahví každoročně tvořících ucelenou sérii ceněných designérských počinů se letos dražilo prostřednictvím Mall TV. Kromě této skutečnosti byla novinkou i jedenáctá lahev, na jejíž vznik probíhala do 10. prosince sbírka na portále Hithit. Sešlo se v ní více než půl milionu korun. „Vždy jsme byli hrdí na to, že naše pivo lidi spojuje a inspiruje. A vždy jsme taky pomáhali, když bylo potřeba. Právě končící rok byl vskutku rokem plným překvapení, proto jsme letošní předvánoční charitativní dražbu uměleckých lahví rozšířili o další aktivity, do kterých se zapojily tisíce lidí. Děkuji všem, kteří tak udělali, a přeji každému příjemné prožití vánočních svátků a klidný a úspěšný rok 2021,“ řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

S ohledem na současnou nelehkou situaci navýšil letos Prazdroj příspěvek Centru Paraple o celý milion korun. Tyto prostředky pocházejí z prodeje vánočních jednolitrových lahví, když z každé prodané lahve přispěl Plzeňský Prazdroj na konto Centra Paraple deseti korunami.

Letošním úspěchem charitativních akcí Prazdroje byl upřímně potěšen zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák: „Mám radost, že se tradiční charitativní aukci pivních lahví Pilsner Urquell přes veškeré nesnáze podařilo uspořádat. Děkuji přátelům z Plzeňského Prazdroje a všem dražitelům, v tomto složitém roce potřebujeme jejich pomoc víc než jindy, protože mnoho našich podporovatelů má teď existenční starosti. Pomohli nám také dárci, kteří se zúčastnili sbírky na jedenáctou lahev i všichni, kteří si v obchodech kupují vánoční dárkové litrové lahve piva Pilsner Urquell, navržené českým uměleckým sklářem Lukášem Jabůrkem.“

Centrum Paraple pomáhá lidem s poškozením míchy již devět let. Prostředky získané charitativními akcemi využívá na mzdy asistentů, kteří klientům pomáhají s nácvikem potřebných dovedností, ale i na nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek.

Originální design a špičkové zpracování

Letošní lahve jsou opět výsledkem dovednosti předních odborníků ve svém oboru. Designér Michal Froněk ke spolupráci oslovil proslulou sklárnu Moser, hodinářskou manufakturu Bohematic a plzeňské bednáře. Lahve jsou vyrobeny z křišťálu a vyjímají se unikátním plochým brusem. Každá mechanická zátka lahve je originální, na svém vrcholu je zdobená rytinou zdůrazněnou speciální barvou, která i ve tmě svítí. A právě tento prvek od sebe jednotlivé lahve odlišuje. Čistý design doplňuje logo a pečeť Pilsner Urquell z 24karátového zlata. Lahve jsou uloženy do dubových obalů, ručně vyrobených mistry bednáři z plzeňského pivovaru.

„Bylo mi velkou ctí podílet se na tak krásném a prospěšném projektu. Mám velkou radost, že tyto lahve pomohou rozvíjet a nabízet služby Centra Paraple ještě většímu počtu lidí, kteří to potřebují,“ řekl Michal Froněk o spolupráci s Prazdrojem.