Drony a umělá inteligence pomohou vinařům s pěstováním vína

Dá se říci, že vinařství je obor, pohybující se na pomezí umění a vědy. Startup Pollen Systems chce do tohoto segmentu přinést techniku, která může ušetřit nemálo času.

Dá se říci, že vinařství je obor, pohybující se na pomezí umění a vědy. Startup Pollen Systems chce do tohoto segmentu přinést techniku, která může ušetřit nemálo času. Zdroj: Pollen Systems

V tom, jaká bude úroda, hrají hlavní roli tři základní faktory: půda, slunce a voda. Cílem Pollen Systems je zlepšit přehled o tom, co vinice potřebují. V srpnu proběhla oficiální prezentace.
Během jara proběhly první praktické testy u několika vinařů. V současnosti je nutné analyzovat pořízené obrázky manuálně, v následujícím roce bude nasazena umělá inteligence.
Pollen Scout je služba využívající drony k pravidelnému rychlému sledování a fotografování vinic. Po nasnímání následuje „slepení“ obrázků dohromady tak, aby mohly být analyzovány.
Generální ředitel Keith McCall nyní hodlá pro projekt získat investory, kteří budou ochotni zafinancovat projekt milionem dolarů. Ve svém oboru nemá v tuto chvíli konkurenci.
Software by měl umět například detekovat příliš podmáčenou nebo naopak vyprahlou půdu. Hlavní výhoda tkví v rychlosti. Drony dokážou prozkoumat sto akrů vinice za hodinu.
6
Fotogalerie

Dá se říci, že vinařství je obor, pohybující se na pomezí umění a vědy. Startup Pollen Systems chce do tohoto segmentu přinést techniku, která může ušetřit nemálo času. Spouští proto službu, jejíž součástí je analýza vinic ze vzduchu pomocí dronů.

V tom, jaká bude úroda, hrají hlavní roli tři základní faktory: půda, slunce a voda. Cílem Pollen Systems je zlepšit přehled o tom, co vinice potřebují. První nápady v tomto směru vznikly před dvěma roky, před rokem vznikl startup a letos v srpnu proběhla oficiální prezentace v rámci významné vinařské akce Auction of Washington Wines.

Generální ředitel Keith McCall představil Pollen Scout – službu využívající drony k pravidelnému rychlému sledování a fotografování vinic. Po nasnímání následuje „slepení“ obrázků dohromady tak, aby mohly být analyzovány z hlediska růstu plodiny, zjištění jejího stavu a přítomnosti škůdců nebo nemocí.

Počet potenciálních zákazníků je rozhodně zajímavý – podle washingtonského Státního výboru pro víno je jen v rámci státu Washington více než 350 pěstitelů hroznů, obhospodařujících přes 55 tisíc akrů vinic.

Testy dopadly výborně

Během jara proběhly první praktické testy u několika vinařů ve východním Washingtonu a severním Oregonu. V současnosti je nutné analyzovat pořízené obrázky manuálně, nicméně McCall slibuje, že v následujícím roce se bude zabývat nasazením umělé inteligence, která by měla celý proces automatizovat.

Software by měl umět například detekovat příliš podmáčenou nebo naopak vyprahlou půdu. Hlavní výhoda Pollen Systems tkví v rychlosti. Drony dokážou prozkoumat sto akrů vinice za jednu hodinu, zatímco při pěším procházení je to úkol na několik dnů.

McCall hodlá pro projekt získat investory, kteří budou ochotni zafinancovat projekt milionem dolarů. Jednou z výhod při vyjednávání může být skutečnost, že na území Washingtonu ani Oregonu není v tuto chvíli žádná jiná společnost, využívající technologii dronů k průzkumu vinic.

Článek vyšel na serveru VTM >>>