EK radí, jak po rozhodnutí soudu chránit evropská data v USA

ilustrační foto, servery

ilustrační foto, servery Zdroj: Jan Sedlak

Evropská komise nabídla příklady smluv, které evropským firmám umožní bezpečně posílat data občanů zemí EU přes Atlantik na servery ve Spojených státech. Jde o prozatímní řešení v reakci na nedávný verdikt Soudního dvora EU, který přesně před měsícem rozhodl o neplatnosti od roku 2000 používaného systému takzvaného "bezpečného přístavu".

Komise zároveň zdůrazňuje, že je třeba urychlit jednání o „novém a solidním“ rámci, který zrušený systém nahradí, cílem je prý dosáhnout dohody do tří měsíců. O věci by měla příští týden ve Washingtonu jednat eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Ta uvedla, že cílem je co nejdříve dosáhnout dohody, která bude se soudním rozhodnutím plně v souladu.

Kromě smluvního řešení, kdy by smlouvy měly obsahovat ustanovení například o bezpečnostních opatřeních, či informacích pro příjemce údajů v případě citlivých přenosů, jsou další možností například závazná podniková pravidla pro přenos dat v rámci skupiny působící v USA i EU.

Kauza Schrems versus Facebook

Evropský soud v říjnu rozhodl v případu Rakušana Maxe Schremse, který si stěžoval na internetový portál Facebook, že nerespektuje soukromý život uživatelů. Věcí se zabýval poté, co úřady v Irsku, kde má Facebook evropskou centrálu, věc odmítly podrobně řešit s odvoláním na rozhodnutí Evropské komise z roku 2000, že systém bezpečného přístavu ochranu evropských dat řeší odpovídajícím způsobem. Podle Soudního dvora EU ale takový názor mohou vyslovit jen regulační orgány jednotlivých zemí.

Místopředseda komise pro digitání trh Andrus Ansip dnes připomněl, že o zvýšení bezpečnosti evropských dat v USA se EU snažila už před soudním rozhodnutím. S Washingtonem unie vyjednává od loňského ledna o celkem 13 požadavcích, jak ochranu zlepšit.

Souslovím „bezpečný přístav“ je označován systém, který dosud americké firmy při zpracovávání evropských dat využívaly. V jeho rámci se americké společnosti dobrovolně zavazovaly k ochraně údajů podle evropských standardů. Soud EU ale upozornil, že takový postup vůbec neřeší práci například amerických tajných služeb.