Filmový festival v Benátkách provázejí roušky, teploměry, fronty a obavy o budoucnost

Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.

Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách. Zdroj: Foto Reuters

Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.
Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.
Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.
Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.
Celebrity na filmovém festivalu v Benátkách.
44
Fotogalerie

První kulturní akce s globálním rozsahem po začátku celosvětové pandemie, tak se tituluje aktuální 77. ročník filmového festivalu v Benátkách. A opravdu - jako by Italové chtěli dát najevo, že koronavirovou krizi zvládli a poskytnout tak naději dalším pořadatelům.

První festivalový den se proto také na ostrově Lido sešlo sedm zástupců nejvýznamnějších evropských filmových festivalů - včetně Karla Ocha, uměleckého ředitele MFF Karlovy Vary -, aby apelovali na všechny významné instituce rozhodující o financování kultury s prosbou o budoucí podporu.

Atmosféra letošních Benátek je pochopitelně odlišná od předchozích ročníků. Vstup do festivalového areálu nyní před bezpečností prohlídkou předchází ještě digitální měření teploty - paradoxně se zde tvoří největší fronty - a kdokoli s teplotou vyšší 37,5 stupně není vpuštěn dál.

Roušky se musí nosit vždy a všude, což v místním podnebí Italové v kinosálech dohání poměrně silným klimatizováním a pro jistotu také snížením kapacity o polovinu a sezením ob jedno sedadlo.

Kdo si roušku při projekci sundá, toho buď napomene uvaděčka nebo se rovnou v sále rozsvítí světlo, dokud dotyčný své provinění nenapraví. Je patrné, že Italové nechtějí znovu zažít to, co na konci března.

Hygienická opatření ale nejsou těmi, které by drasticky měnily dojem z průběhu nejstarší filmové přehlídky na světě. Současná doba se nejvíce podepisuje na skladbě programu a citelném úbytku hostů. K filmům přijíždí jen základní profese štábů ze zemí, které mají do Itálie bezproblémový vstup.

Ze světových hvězd dorazila jen Tilda Swintonová - přebírající Zlatého lva za celoživotní přínos kinematografii a současně herečka uváděného filmu Pedra Almodóvara - a Cate Blanchettová, předsedkyně poroty. Další aktéři se zase na tiskové konferenci připojují jen online, jako třeba Greta Thunbergová, protagonistka dokumentu Jmenuji se Greta.

I kdyby další hvězdy přijely, stejně by je nevítaly jásající davy – legendární červený koberec je letos od promenády oddělený přistavěnou zdí, na niž mohou pouze někteří fotografové.

Všichni návštěvníci projekcí musí letos podstoupit nejprve rezervaci přesného místa, kvůli případnému trasování při zjištění nákazy. Systém se otevírá 74 hodin před projekcí a kromě prvního dne, kdy se do něj nedalo přihlásit, teď funguje kupodivu dobře a zvláště pak novinářům dává jistotu místa, takže si mohou lépe plánovat jednotlivé výstupy.

Ze všech je na jednu stranu cítit radost z opětovného setkávání a možností sledovat filmy na velkém plátně. Na druhou stranu se téměř všechny neoficiální debaty po filmech stáčely k otázkám, jak kdo přes jakou zemi přiletěl, případně v jakém stavu ji po návratu objeví.

Letošní Benátky jsou pořadateli chápány jako ukázka toho, že i po sebevětší krizi lze navázat a pokračovat. Snaha o to, aby se tak stalo, je ale zatím nutně svázána se strachem z neúspěchu.

Autor je spolupracovníkem redakce