Finále závodu o dobytí Měsíce se blíží. Izraelci si již zamluvili raketu

vizualizace- modul mise SpaceIL na Měsíci

vizualizace- modul mise SpaceIL na Měsíci Zdroj: SpaceIL

Izraelská neziskovka SpaceIL, která se účastní soutěže Google Lunar X Prize o dobytí Měsíce první soukromě financovanou misí v historii lidstva, si jako první z celkem šestnácti účastníků zarezervovala raketu Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska. K vynesení jejího soutěžního měsíčního modulu by mělo dojít někdy v druhé polovině roku 2017.

Bude-li mise SpaceIL úspěšná a nepředběhnou-li ji některé z dalších soutěžících týmů, uzme si pro sebe významná prvenství: půjde o historicky první modul s Izraelskou vlajkou, který na Měsíc dosedne, zároveň se stane první, čistě soukromými zdroji financovanou dokončenou lunární misí v historii vesmírných letů.

Šéf SpaceIL Eran Privman při oznámení zabookovaného termínu startu rakety překypoval sebevědomím: „Slibuji, že jakmile přistaneme na Měsíci a rozhlédneme se kolem, uvidíme, že tam jsme první,“ prohlásil.

Pokud SpaceIL na konci roku 2017 opravdu na Měsíci měkce přistane a spojí se se svým modulem, získá hlavní cenu v soutěži Google Lunar X Prize v objemu dvacet milionů dolarů. Nejzazší termín pro přistání na Měsíci podle pravidel deset let trvající soutěže vyprší 31. prosince 2017.

Přistát na Měsíci není lehké
Na Měsíc úspěšně vyslaly své sondy zatím jen tři národy světa – Američané, Rusové a Číňané. Další státy zatím přistoupily jen k cíleným „nabouráním“ souputníka za účelem vybraných studií a sběru dat, takzvanému měkkému přistání se vyhnuly.

Měsíc nemá atmosféru, která by přistávající objekty zpomalila, měkce přistávající plavidlo tudíž musí nést extra zásoby paliva, aby mohlo zažehnout zpětné trysky, které jeho sestup zbrzdí. Celý proces takového přistání je poměrně komplikovaný a hlavně náročný na řízení, proto jej také doposud zvládly jen velké vládní agentury.

X Prize za 10 milionů dolarů?

Astronaut Parazynski: Měsíc přeskočíme a poletíme rovnou na Mars