Galerie dětem zpřístupní velké umění

Galerie dětem zpřístupní velké umění

Galerie dětem zpřístupní velké umění Zdroj: Repro E15

Termín formální experiment se v literatuře často používá především pro popsání netradičně napsaného textu. V posledních letech se však stále častěji objevují i jiné typy experimentů související spíše se samotnou podstatou knihy. Ta přestává být lineárním uměním, i do knih se dostává velká míra interaktivity.

Hodně daleko v této disciplíně zašel například komiks Chrise Warea Building Stories, který čtenáři dodává několik stavebních kamenů, ale samotný příběh si již musí postavit čtenář sám. Nabourávání tradičního pojetí dětské knihy přináší také úžasná „pop-up kniha“ Marcely Konárkové Galerie, jež patří k nejchytřejším publikacím, které pro děti u nás vyšly.

Hlavním hrdinou je panáček Artur, jehož obraz se nějakým nedopatřením dostal do prestižní galerie. Návštěvníci galerie se mu začali posmívat, proto se Artur vydává na cestu po slavných obrazech, které naopak návštěvníci obdivují, a snaží se poznat to pravé umění.

Konárkové kniha je interaktivní a využívá podstaty leporela. Arturova cesta po obrazech je ozvláštněna nejrůznějšími způsoby – malý i starší čtenář může obrazy měnit otáčením, přehýbáním, posouváním, odkrýváním skrytých částí. Děti tím mění původní umělecká díla a poznávají rozdíly mezi průměrným a výjimečným. Galerie se tak zařazuje mezi nepočetnou, ale naštěstí rostoucí sadu knih o umění pro nejmenší. Jako první se však snaží popularizovat české umělce. Artur se potuluje po obrazech Jana Zrzavého, Josefa Kupky či Emila Filly i Toyen. Doprovodné texty pak jsou skvělé jednak ve své didaktické rovině, zároveň se nesnaží obsah sdělení zbytečně zjednodušovat – texty tak jsou sice pro děti, což ale neznamená, že musí být hloupé.

Galerie dětem zpřístupní velké uměníGalerie dětem zpřístupní velké umění | Repro E15

Na ještě vyšší úroveň pak Galerii povyšuje jakýsi workbook nazvaný Moje Galerie. V něm si děti mohou prakticky vyzkoušet nabyté znalosti a také využijí několik z technik, které výtvarné umění zná (například vybarvování, stříhání, lepení). Zároveň však děti mají možnost zapojit vlastní fantazii a nemusejí jen slepě postupovat podle známých vzorů.

Jméno Marcely Konárkové je třeba si zapsat, ještě o ní uslyšíme. Třeba i v souvislosti s aktuální interaktivní knihou Chrobákovy trampoty, která vyšla v polovině září pro iOS a Android.

Marcela Konárková: Galerie aneb Arturovo dobrodružství
Nakladatelství: Meander, 2015
Hodnocení: 100 %