Graffiti v opavských ulicích. Je to umění, nebo jen pouhé čmáranice?

Jsou opavská graffiti ozdobou, nebo ostudou? Sedmička jich sedm nechala posoudit výtvarnicí Lucií Skřivánkovou.

Sprejeři se v ulicích Opavy projevují různě. Někteří zanechají jednoduchý podpis, jiní kompletní obraz. I názory lidí na pouliční výtvory jsou rozdílné. Někomu se líbí, jiným vadí. Výtvarnice Lucie Skřivánková některá graffiti pochválila, jinými by si dům rozhodně zkrášlit nenechala.

„Některé nápisy či malby jsou opravdu bravurně zvládnuté. Jak technicky, tak i obsahově. Jiné naopak svou malou mírou vkusu městským ulicím neprospívají. Ale vždy záleží na tom, kdo se na ně dívá,“ říká Skřivánková.

Opava nabízí povedené kousky

Lucie Sedláčková zhodnotila sedm výtvorů opavských sprejerů. „V prvním případě je forma neucelená, linka a kompozice nevyrovnaná. Autor mi přijde ve své tvorbě zatím nejistý. Využil kombinaci více prvků, které však nedávají vyrovnaný a ucelený celek,“ míní Skřivánková. Také druhý případ mladou výtvarnici příliš nezaujal. „Není to úplně typická ukázka umění ulice. Úroveň toho obrazu je dost nízká, manýristická,“ hodnotí Skřivánková.

Třetí ukázka je v očích umělkyně na lepší úrovni. „Je to jednoduše a formálně provedené graffiti. Ničím neurazí,“ komentuje Skřivánková. Zajímavější to podle ní začíná být u posledních čtyř ukázek. „Čtvrtá malba vytváří zajímavý vizuální zážitek. Páté graffiti má příjemně měkké a hravé zpracování. Šesté dílko vyniká nápaditým využitím barev a dekorativních vzorů. Poslední graffiti je hodně živé a dynamické,“ soudí Skřivánková.

Graffiti nejsou jen pokreslené zdi

Výtvarnice je pro zavedení legálních ploch ve městě. „Bez legálních ploch si umělci budou muset vyhledávat nová místa pro svou práci, a to spíš situaci zhorší,“ míní Skřivánková, která vystudovala Střední uměleckou školu v Opavě a následně i Akademii výtvarných umění v Praze. Studovala i na dalších výtvarných institutech v Evropě, kde se s graffiti také setkávala. Ale ve větší míře než v Opavě. „V různých evropských městech dostává pouliční umění větší prostor.

V této době se díky velkým graffiti festivalům a publikacím o writerech chápe graffiti jako plnohodnotné umění. Vznikají nové legální projekty, podle nichž by graffiti mohla oživit městské části po rekonstrukcích a zároveň dovolují umělcům promluvit vlastním jazykem ke společnosti,“ popisuje Skřivánková.