Hackeři ukradli v USA miliony otisků prstů, podezřelá je Čína

ilustrační foto

ilustrační foto

Neznámí hackeři pronikli do databází amerického Úřadu pro správu osobních údajů (OPM) a ukradli otisky prstů víc než pěti milionů lidí. Američtí vyšetřovatelé soudí, že útok je výsledkem čínské špionážní operace.

Hackeři podle AP získali otisky 5,6 milionu lidí, kteří žádali nebo už získali bezpečnostní prověrku americké vlády. Pracovníci OPM původně tvrdili, že ukradeno bylo 1,1 milionu otisků, postupně se ale objem odcizených dat zpětinásobil.

Terčem útoku byly osobní údaje 21,5 milionu bývalých či nynějších zaměstnanců amerických federálních úřadů, nebo osob, které se o práci v těchto institucích ucházely. Podle expertů krádež výrazně pomůže čínské rozvědce a může rovněž vést k odhalení některých amerických špionů. Kromě otisků prstů získali hackeři i čísla sociálního pojištění a další citlivé údaje.

K hackerskému útoku došlo letos na jaře, jeho rozsah byl ale upřesněn až nyní. Následky akce zatím americké úřady nezaznamenaly, nepříjemnosti ve zpravodajském terénu se ale očekávají. OPM oznámila, že možnost zneužití otisků prstů je jen omezená. Podle operativců amerických zpravodajských služeb je ale hackerský útok pravou pohromou, píše AP.

Letos v červnu OPM přiznala, že hackeři odcizili z úředních serverů v USA osobní data čtyř milionů lidí. I tehdy vládní zdroje uvedly, že podezření z útoku padá na Čínu.