Hejna dronů pomáhají zalesňovat oblasti zničené ohněm

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Výsadba stromů v oblastech zpustošených ohněm rozhodně není tak snadná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ve skutečnosti jde o špinavou a nebezpečnou práci, u které se musí hodně přemýšlet.

Americký startup DroneSeed se proto rozhodl přijít se zcela novým přístupem. Ten zahrnuje kombinaci bioinženýrství, umělé inteligence… a dronů.

„Dokonce i v těch nejsofistikovanějších společnostech na světě jsou sázeči stromů superhrdinové, kteří k dané činnosti používají pytle a lopaty,“ konstatoval jeho zakladatel Grant Canary v rozhovoru pro Tech Crunch.

Odborníkům z DroneSeed se podařilo vyvinout drony, které jsou díky LiDARu schopny vytvořit 3D mapu vybrané lokality a pomocí mulstispektrální kamery získat informace o tamější půdě i vegetaci.

Umělá inteligence tato data následně analyzuje a vybere nejvhodnější místo pro provedení výsadby. Ta v praxi probíhá tak, že drony shazují speciální „secí nádoby“ (seed vessels), v jejichž středech – obklopené živinami – se nacházejí semena. Vnější povrch je pak poprášen rostlinným alkaloidem kapsaicinem, který odpuzuje býložravce.

Protože inkrimonovaný startup již získal potřebnou licenci od Federal Aviation Administration, jeho drony mohou pracovat v až pětičlenných hejnech, v důsledku čehož pokryjí větší plochu. Dosavadní testy prováděné ve spolupráci s různými neziskovými či státními dřevařskými organizacemi byly úspěšné a v prosinci by tak měl být zahájen první komerční projekt.

Článek vyšel na serveru VTM >>>