Hluk produkovaný lidmi donutil delfíny zjednodušit svou komunikaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Delfíní skákaví museli dle výzkumu, provedeného Střediskem pro environmentální vědu při univerzitě v Marylandu, zjednodušit svou zvukovou komunikaci. Důvodem je hluk, produkovaný různými lidskými činnostmi.

Změnu ve zvukových projevech objevili badatelé na základě záznamů, pořízených mikrofony umístěnými na dně Atlantského oceánu asi 30 kilometrů od pobřeží. Cílem bylo sledování hladiny podmořského hluku v oblasti kolem Marylandu.

Problémem jsou hlučné lodě

Příčinu změny vidí odborníci v lidech. Hlasité zvuky, které jsou důsledkem mnoha činností, jsou dle řady studií škodlivé pro lidi i pro zvířata. Kromě jiného mohou mít rušivý vliv například na volání ptáků. Nejnovější studie upozorňuje na potenciální problémy, které hluk způsobuje podmořským živočichům, jež ke vzájemné komunikaci používají zvuky.

Jako nejvážnější zdroj hluku vědci označují lodě – ať už rekreační plavidla, námořní lodě nebo další podobné stroje, generující při svém pohybu hluk. Ten může být v oceánských vodách příliš hlasitý a narušovat tak komunikaci. Zvuk z lodí, zaznamenaný během výzkumu, dosahoval hladiny až 130 decibelů.

O inteligenci delfínů koluje řada více či méně podložených zpráv. Určitým způsobem ji dokládá i fakt, že tito kytovci zareagovali přizpůsobením svých zvukových projevů, ačkoli jsou považovány za rys spojený s jejich individuální identitou. Zprávy delfínů se dle badatelů zjednodušily.

Je to jako křičet v baru

Bioložka Dr. Helen Bailey popisuje změnu zvukového projevu delfínů: „Je to jako když se snažíte odpovědět na otázku v hlučném baru a po opakovaných pokusech, kdy vás druhá strana neslyší, zvolíte co nejkratší odpověď.“

Delfíni jsou společenská zvířata, která spolu „mluví“ z mnoha různých důvodů. Komunikují spolu, aby udrželi pohromadě skupinu, sdělují si, kde je potrava, a při setkáních s jinými skupinami dokonce zvuky vyjadřují svá jména.

Delfíni nejsou jedinými vodními živočichy, postiženými lidskými zvuky. Dosavadní výzkum zjistil, že hluk – včetně sonarového testování – může zahánět velryby na pláže, nebo u nich vyvolat dekompresní nemoc z příliš rychlého vynoření. Vědci vyzvali k rozvoji tišších námořních plavidel a omezení používání podvodního sonaru.

Článek vyšel na serveru VTM >>>