Horolezec Bortel lidem přiblíží velehorské výpravy

Opavané se na dvou besedách setkají s horolezcem, který má za sebou hned několik velehorských výstupů.

Výstup na Tyrkysovou horu (Cho Oyu) i výpravu na nevypočitatelnou K2 vylíčí Opavanům na dvou besedách v Knihovně Petra Bezruče horolezec Kamil Bortel. Obě expedice návštěvníci zároveň uvidí na filmovém plátně.
„Lézt jsem začal pozdě, asi v šestadvaceti. Byla to chuť vyzkoušet něco nového, jiného. A dostalo mě to,“ vzpomíná šestačtyřicetiletý horolezec Bortel. Začínal na skalách v Kružberku, jimž zůstal věrný dodnes.
V roce 1996 podnikl první himálajskou expedici. „Říká se, že Himálaj buď zatratíš, nebo tě chytne za srdce a musíš se vrátit. A já se vrátil a snažím se vracet, jak to jen jde,“ líčí štítinský rodák Bortel.
Na K2 se vypravil v roce 2007. Výpravu vedl Leopold Sulovský, muž, který v roce 1991 jako první Čech stanul na vrcholu Mount Everestu. Šestou nejvyšší horu světa Cho Oyu Bortel zdolal loni, opět pod vedením Sulovského.
Premiéra filmu o výstupu na Cho Oyu a první beseda začíná v Knihovně Petra Bezruče v úterý 23. února v šest hodin večer. Snímek o výpravě na K2 lidé uvidí o týden později, v úterý 2. března v šest.