Intel a McAfee kupují finské Stonesoft, pojišťují si nový byznys

Zdroj: Profimedia

Americká bezpečnostní společnost McAfee, kterou od roku 2010 vlastní výrobce čipů Intel (obchod za 7,7 miliardy dolaru), oznámila záměr odkoupit finskou firmu Stonesoft za 389 milionů dolarů. Pro akcionáře Stonesoftu nabízená cena představuje hodnotu o 142 procent vyšší, než byla dosavadní cena na burze, a pro duo Intel a McAfee je to zase další vstupenka do rostoucího byznysu.

Intel i McAfee se v posledních měsících snaží posílit a rychleji růst v oblasti datových center a firemních zákazníků, protože jejich tradiční byznys v podobě osobních počítačů už do budoucna nemusí být tak významný jako doposud. Poslední čísla IDC například ukazují, že se PC trh propadl o rekordních 14 procent, což může představovat problém. Významná část byznysu Intelu totiž souvisí s počítači (čipy) a stejně tak McAfee na nich má svůj nemalý zájem (antivir, který je často dodáván jako předinstalovaný).

Oba parťáci se samozřejmě snaží u koncových zařízení zůstat – Intel se snaží přijít s mobilními čipy a McAfee zase vydává mobilní bezpečnostní produkty – vzhledem ke konkurenci ale tato oblast nemusí případné propady PC nahradit. Byznys cloudů, datových center a bezpečnosti naopak roste.

Nové způsoby ochrany sítí

McAfee z poměrně široké nabídky produktů Stonesoftu hodlá využít zejména firewally nové generace, díky kterým rozšíří svojí současnou nabídku tradičních firewallů a IPS. Finské technologie umožňují chránit sítě inteligentní softwarovou vrstvou, která je odolná vůči novým typům útoků – zejména těch, které vedou na cloudy. Nová generace firewallů například umí pracovat s takzvanými identitami a už příliš nerozlišuje porty a IP adresy – jednoduše chrání a propouští na základě uživatelských jmen. Možností je ale mnohem více a vše hackerům, kteří už se naučili tradiční firewally prolamovat, znesnadňuje práci.

Stonesoft nejspíše bude možné využít také se současnými technologiemi McAfee pro behaviorální analýzu sítí (NBA), jenž umožňuje monitorovat síťový provoz a podle něho se učit a následně odhalovat možné útoky. Na tomto principu funguje i technologie českých Cognitive Security, které nedávno koupilo Cisco. Bezpečnostní technologie jsou ostatně kvůli nárůstu kybernetických útoků jedním z nejvyhledávanějších cílů investorů. Statistika National Venture Capital Association například ukazuje, že se v prvním čtvrtletí tohoto roku do bezpečnostních firem investovalo 353 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 90 procent.

Firewally nové generace jsou nejrychleji rostoucí oblastí síťové bezpečnosti a Gartner řadí Stonesoft mezi lídry a největší vizionáře v této oblasti. McAfee nyní bude moci produkty integrovat do svých a technologie nabídnout skrze globální síť obchodníků.

Intel a McAfee počátkem tohoto roku oznámily, že chtějí postupně vytvářet více integrovaných produktů a že k tomuto cíli hodlají využít řadu akvizic. McAfee tak například před 2 měsíci získalo společnost ValidEdge a Intel zase před pár dny koupil Mashery, díky čemuž bude moci propojovat API přímo v čipech.

Čtěte také:

Intel koupil společnost Mashery a rozšíří aktivity v softwaru

Čeští Cognitive Security se v Cisco neztratí a budou mít značný vliv

Stonesoft vznikla už v roce 1990 a firma má v současné době kolem 6500 zákazníků z řad velkých firem i vládních institucí. Od roku 2002 se obchoduje na helsinské burze, přičemž výrazný nárůst ceny akcií je možné pozorovat zejména v posledním roce, kdy firmy začaly hledat nové bezpečnostní technologie a cenné papíry Stonesoftu tak narostly o zhruba 200 procent.