Irsko není jediné, Apple s daněmi zřejmě kličkuje i v Číně

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6 Zdroj: ctk/AP

Poté, co Evropská komise tento týden rozhodla, že má Apple na daních v Irsku doplatit 13 miliard eur, dostává se daňová politika společnosti pod hledáček světového tisku. Například server qz.com upozornil, že k odklánění zisků Applu, a tedy i daní, může docházet v Číně. Ta je v současnosti společně s Hong Kongem a Taiwanem třetím největším trhem Applu, za Evropou a Amerikou.

Podle qz.com jsou podezřelá již veřejná čísla, která Apple uvádí ve svých zprávách o hospodaření. Společnost si v minulém roce na platbu daní vyhradila devatenáct miliard dolarů, z toho 16,1 miliardy na daně ve Spojených státech a 2,9 miliardy dolarů na platbu daní ve zbytku světa. Pokud ale vezmeme v úvahu příjmy Applu v Číně z roku 2015, které činí 23 miliard dolarů, a místní korporátní daň ve výši 25 procent, výsledná částka značně převyšuje zahraniční daňový rozpočet Applu.

Čínský finanční systém sice umožňuje určitým společnostem daňové úlevy ve výši deset procent, které získávají především technologické a I.T. firmy, i tak je ale konečná částka příliš velká. Z balíku pro platbu zahraničních daní však nečerpá pouze dceřiná pobočka v Číně, ale také všechny světové části Applu, především ty evropské.

Otázkou tedy zůstává, jak Apple v jedné z největších ekonomik dosáhl výše zdanění v hodnotě pár procent, tedy značně menší, než udávají čínské zákony. Americký pedagog a specialista na daňové systémy Robert Willens pro CNBC taktiky Applu přiblížil. „Pokud Apple v Číně prodá například iPhone, zaplatí pobočce v Irsku, která spravuje duševní vlastnictví společnosti, část ze zisku. Tím peníze odvede ze země a dále už v Číně nepodléhají zdanění,“ řekl Willens.

Do Irska společnost odvádí části zisku kvůli nízké místní korporátní dani (12,5 procenta), jak však zaznělo v rozhodnutí Evropské komise, mezi Irskem a Applem pravděpodobně existovala dohoda o dalších daňových úlevách, díky které se americká společnost dostala v některých obdobích téměř k nulovému zdanění.

Kvůli tomu, že čínské úřady od domácích firem (tedy i čínské pobočky Applu) nevyžadují dokumenty o výsledcích hospodaření, neexistuje žádný způsob, jak odtajnit přelévání peněz mezi jednotlivými pobočkami. Není možné například zjistit, kolik si irská pobočka od čínské účtuje za využívání duševního vlastnictví, je však pravděpodobné, že částky mohou jít do desítek procent zisku.

Mnohé technologické společnosti tak využívají podstaty svých produktů, tedy patentů a softwaru. U nich je těžce dohledatelné, ve které části světa produkty vznikly, což umožňuje společnostem vytvářet technologická centra v zemích s nižším zdaněním. V těchto pobočkách sice reálně nic vznikat nemusí, ale díky poplatkům za duševní vlastnictví do nich putují části zisků firem. Donedávna Čína tyto daňové kličky umožňovala, k regulacím podobného přelévání zisků se uchýlila až nedávno. Podle odborníků zavedení regulací oddalovala především proto, aby do země přilákala zahraniční investory.

Apple už v minulosti za neplacení daní v Číně pykal, přesně před rokem musela společnost zaplatit pokutu ve výši více než 80 milionů dolarů. Společnost v roce 2013 kvůli účetní chybě nezaplatila na daních 71 milionů dolarů, dalších deset milionů pak činila pokuta firmě.

Čínská pobočka Applu se rovněž v současnosti potýká s propadem prodejů, začátkem roku 2015 sice značka triumfovala uvedením iPhone 6 na trh, později však v žebříčcích Apple znovu klesal. Nyní bojuje především s domácí konkurencí v podobě Xiaomi nebo Huawei, prodejům v zemi dlouhodobě kraluje korejský Samsung.