Jak by mohl vypadat Rohanský most? Architekti se inspirovali i v Londýně, podívejte se

Zahloubení pod mostem umožnilo vznik náměstí s dvoupatrovou pasáží s obchody, kavárnami, bistry a prostorem, který poskytuje celoroční zázemí kulturním i společenským akcím.

Zahloubení pod mostem umožnilo vznik náměstí s dvoupatrovou pasáží s obchody, kavárnami, bistry a prostorem, který poskytuje celoroční zázemí kulturním i společenským akcím. Zdroj: Loxia

Nabízí se možnost pořádání koncertů, trhů nebo v zimě dokonce i provoz venkovního kluziště.
"Návrhy, které se umístily na prvních třech místech úspěšně vyřešily složité zadání, které zahrnovalo vztah k řece, k historické zástavbě Karlína a k plánovanému Rohanskému mostu. Workshop podle mého názoru zcela naplnil hlavní cíl – vytvořit živý kus města se smíšenou výstavbou,“ dodal předseda poroty workshopu Michal Sedláček.
Studia ateliéru Loxia. Ten se bude podílet na podobě bytových domů.
Studia ateliéru Loxia.
Studia ateliéru Loxia.
13
Fotogalerie

Architektonický ateliér Loxia vypracoval návrh mostu v rámci připravovaného projektu Rohan City v pražském Karlíně. Projekt obsahuje bytové domy, park i zamýšlený Rohanský most.  Prohlédněte si vizualizace studia Loxia, které se rovněž snaží otevřít celospolečenskou diskusi o tom, jak mosty v Praze plnohodnotně zapojit do veřejného prostoru. 

Praha má celou řadu mostů, které jsou historickými i architektonickými skvosty. Zároveň existuje ale dost těch, které spíš než důvod k pýše představují problematické dědictví. Až na výjimky je technický stav pražských mostů alarmující. A pro většinu pražských mostů je typické jejich zanedbané okolí.

„Tyto prostory by přitom mohly snadno získat zcela odlišný charakter. Mosty jsou veřejný prostor, nejen komunikace a mělo by být jejich přirozeností snažit se lidi udržet, zaujmout, spojovat, a ne je nechávat jen bezmyšlenkovitě projet odněkud někam," přibližuje architektka Jana Mastíková z ateliéru Loxia.

A s tímto konceptem přistoupili i k návrhu Rohanského mostu, který do nové čtvrti Rohan City zakomponovali tak, aby přivedli lidi a zároveň jim nabídli prostor pro kulturní vyžití i odpočinek.

Prohlédněte si fotogalerii:

Zahloubení pod mostem by umožnilo vznik náměstí s dvoupatrovou pasáží s obchody, kavárnami, bistry a prostorem, který poskytuje celoroční zázemí kulturním i společenským akcím. Nabízí se možnost pořádání koncertů, trhů nebo v zimě dokonce i provoz venkovního kluziště.

„Karlín je v současné době úžasně vibrující čtvrtí plnou lidí, kteří veřejný prostor vnímají jako součást svého života, ať už formou kavárenských zahrádek, letních kin či foodmarketů. Náš návrh s touto náladou plně koresponduje, a zdejší život zpříjemňuje a rozvíjí. Inspirací nám byla místa jako londýnský Camden, pařížský Les Halles nebo i newyorský Bryant park,“ vysvětluje Jana Mastíková, architektka studia LOXIA.

Vítězem workshopu jsou Schindler Seko architekti, jejichž urbanistický plán se stane takzvaným master plánem pro druhou etapu výstavby čtvrti Rohan City mezi Šaldovou ulicí a Kaizlovými sady. Ateliér Bod architekti, který obsadil druhou příčku, a studio Loxia se budou podílet na architektonické podobě rezidenčních budov. Všechny ateliéry na poslední chvíli dostaly pokyn, aby studii zpracovaly i se zamýšleným mostem, který by měl v budoucnu spojit Holešovice s Karlínem. K představení finální studie by mělo dojít během tří měsíců.