Jak chutná pacientům ve špitále?

Redakci Sedmičky zajímalo, jak chutná pacientům jídlo v nemocnici. Zeptali jsme se osmdesáti pacientů ve třech nemocnicích. Šedesáti osmi lidem v nemocnici chutná.

Každý můj známý, který ležel v nemocnici, si stěžoval na nemocniční jídlo. Naše anketa, ve které jsme se zeptali celkem osmdesáti lidí, však potvrdila opak. Ve většině, pacientům chutná.

V Karviné jsme oslovili dvě nemocnice. Karvinskou hornickou nemocnici a nemocnici s poliklinikou v Karviné – Ráji a její odloučené pracoviště v Orlové. Vedení obou nemocnic proti testu nic nenamítalo a vyšlo nám vstříc. Anketní lístky vyplňovali lidé sami. Dalším pomáhala redaktorka nebo zdravotní sestra.

„Lidé byli vstřícní, každý vyplnil lístek ochotně,“ řekla redaktorka Sedmičky Michaela Budošová. Zajímalo nás, co lidem nejvíce chutná, zda netrpí hladem a jak by popřípadě změnili jídelníček. Ptali jsme se, kolik dostávají ovoce a mléčných výrobků. V neposlední řadě jsme nahlédli kuchařům, kteří v nemocnici vaří, pod pokličku.

Nejvíce spokojeni byli pacienti s kuchyní v Karvinské hornické nemocnici. Nejvíce nespokojených lidí s jídlem bylo v nemocnici s poliklinikou v Karviné – Ráji. Z dvaceti pěti respondentů bylo nespokojených šest a třem přišla strava ucházející. V odloučeném pracovišti v Orlové si stravu pochvalovalo z dvaceti pěti pacientů dvacet čtyři, jeden byl nespokojen.

V Karvinské hornické nemocnici si pochvalovalo jídlo z třiceti lidí, dvacet osm. Dva pacienti se vyjádřili slovy, ujde to. Jedna z pacientek se dokonce vyjádřila, že by se od zdejší kuchyně mohly ostatní učit, jak správně a chutně vařit. Lidem tady chutnaly nejvíce omáčky, polévky, kuřecí prsíčka a další druhy masa. Pochvalovali si i chutné pomazánky.

Vydali jsme se proto za šéfkuchařem s cílem zjistit, jak to dělá, že pacientům v nemocnici tak chutná. „V Karvinské hornické nemocnici vařím čtvrtým rokem, před tím jsem vařil dvanáct let v lázních Darkov,“ prozradil vedoucí stravovacího provozu Martin Weber. Potěšilo ho, že si kuchyni pacienti chválí? „Tak určitě jsem rád. Ale hlavní slovo má u nás nutriční terapeutka. Ta ví, jak má správně vypadat jídelníček pro nemocné. Musím se řídit jejími doporučeními, zároveň se snažím jídlo pro určité diety uvařit a upravit tak, aby jim chutnalo,“ vysvětlil Martin Weber. Na kvalitě jídla mají určitě vliv použité suroviny. „Při vaření si děláme vše domácí, nepoužíváme umělé náhražky. Vývary děláme z drůbek, jíšku a knedlíky si připravujeme sami,“ dodal Weber. V jídelním lístku se také často objevuje hodně zeleniny, ať už v čerstvé nebo vařené podobě.

Zvěřina na jídelním lístku

Práce kuchaře není snadná, vždyť připravit sto třicet porcí snídaní, dá člověku určitě zabrat. V kuchyni hlavnímu kuchaři pomáhá ráno pět kuchařů, odpoledne tři. Denně pro pacienty vaří tři druhy jídla, zaměstnanci mají výběr ze čtyř možností.

Ve středu se v nemocniční jídelně ozývá mlaskání nejvíce. To se totiž vaří jídlo na způsob zvěřiny. Tento týden se podávalo jelení po Burgundsku, v minulém týdnu to byla klokaní kýta na smetaně. Kdybych to neviděla na vlastní oči, tak tomu neuvěřím. „Klokaní kýtu omyjeme, prošpikujeme zeleninou a slaninou. Osolíme, opepříme, potřeme maso hořčicí a necháme hodinu odležet,“ prozrazuje recept na klokaní kýtu Martin Weber. Z kořeněné zeleniny a cibule si připravíme základ, ve kterém maso upečeme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. „Když je maso měkké, vytáhneme zeleninu, kterou rozmixujeme a zahustíme a 40 minut povaříme. Když dojde k varu, přilejeme mléko a smetanu. Dochutíme cukrem, solí a octem. Hotové pokapeme citrónem, ozdobíme šlehačkou a brusinkami,“ dodal Weber.

Sója nám nechutná

Kuchaři v Karvinské hornické nemocnici zvolili jako nejneoblíbenější jídlo pokrmy ze sójového masa. „To nám jednoznačně nejvíce vracejí,“ prohlásil vedoucí stravovacího provozu. V nemocnici s poliklinikou v Karviné - Ráji zase devíti lidem nechutnala polévka. Čtvrtina respondentů si v anketě stěžovala také na to, že jídla jsou planá, málo ochucená. Také při otázce Co by v nemocnici na stravě změnili, bylo nejčastější z odpovědí právě dochucování jídel.

A s jakým jídlem se kuchaři nejvíce nadřou? „Nejpracnější jídla jsou ta, která musíme ručně po několika kusech na porci modelovat. To jsou třeba plněné kynuté knedlíky, plněné bramborové knedlíky a ovocné knedlíky. Musíme jich vykoulet i osm set,“ řekl Martin Weber.

Pacientům vycházíme vstříc

V nemocnicích leží však i lidé, kteří trpí nechutenstvím. Jako osvědčený recept, proto aby jedli, se ukázala být výběrová dieta. „K těmto pacientům denně docházím a nabízím jim výběr z několika připravovaných jídel. Při těchto sezeních zjistím, na co má pacient chuť a vybrané jídlo mu uvaříme,“potvrdila nutriční terapeutka Karvinské hornické nemocnice Irena Děkaníková. Lidem se po takové schůzce zlepší zdravotní stav. „Myslím si, že je to nejenom tím, že si pacient může jídlo sám vybrat. Ale i tím, že cítí, že o něj máme zájem a chceme, aby se uzdravil,“ popisuje své zkušenosti Děkaníková.

Co nemá na jídelníčku chybět

A co by měl správně jídelníček nemocného člověka obsahovat? „Pacient musí dostat stravu, která odpovídá jeho zdravotnímu stavu, stravovacím zvyklostem, nebo spirituálním hodnotám,“ řekla nutriční terapeutka. Strava musí být pestrá s dostatkem základních živin, minerálních látek, vitamínů a vlákniny. V anketě se nejvíce lišily odpovědi na množství ovoce a mléčných výrobků. Někteří pacienti uvedli, že nedostávají vůbec žádné ovoce, jiní ho dostávají dvakrát denně. „V naší nemocnici máme takovou zkušenost, že téměř každý pacient má stolek zaplněný ovocem, které mu přinesou návštěvy. Ovoce proto dáváme jen dietám, pro které z nějakého důvodu není běžné pečivo ke svačinkám vhodné. Ušetřené peníze použijeme raději na zeleninu, zeleninové saláty a kvalitní bílá masa jako různé druhy ryb, kuřecí a krůtí maso,“ objasnila Irena Děkaníková.