Jak měnit města k lepšímu? Newyorský architekt přestaví svoje vize pro Prahu

V létě 2018 architektonická a urbanistická kancelář Interboro navrhla stínění pro Harvard Science Center Plaza. Projektanti pracovali se zadáním - vytvořit jednoduchou a snadno instalovatelnou konstrukci.

V létě 2018 architektonická a urbanistická kancelář Interboro navrhla stínění pro Harvard Science Center Plaza. Projektanti pracovali se zadáním - vytvořit jednoduchou a snadno instalovatelnou konstrukci. Zdroj: INTERBORO

Projekt LentSpace vznikl ve stavební proluce na dolním Manhattanu.
Funguje jako názorná ukázka, jak alespoň dočasně oživit nevyužívaná místa.
Zahrnuje například školku.
Nebo zajímavě řešený plot, který se dá libovolně otevírat a posouvat. A funguje také jako místo pro sezení nebo výstavní panel.
Tobias Armborst, architekt
9
Fotogalerie

Newyorský architekt a urbanista Tobias Armborst ze studia Interboro představí v Praze osvědčené metody, jak města přetvářet na otevřená a dobře přístupná místa s dostatkem prostoru, ve kterých se lidé cítí dobře. Jako jsou ulice a veřejná prostranství bez bariér, jako v případě Prahy mnohdy zbytečných zábradlí.

Armborstova přednáška navazuje na aktuální výstavu CITYBLOK, která se věnuje překážkám ve veřejném prostoru. “Lidé by se neměli přizpůsobovat městu, ale město lidem. Mělo by být otevřenější, bez zbytečných bariér,” řekl na výstavě pražský primátor Zdeněk Hřib.

Příkladem může být obyčejné zábradlí. Pozitivní funkci plní před školami a na zastávkách, kde brání střetu lidí a aut. Spekulovat nad jeho užitečností je ale možné v případě oplocování zelených ploch, kde brání lidem v posezení na trávníku.

V porovnání se zahraničím je zábradlí v Čechách nebývale mnoho a používá se pro řešení různých problémů ve městě. Podobnou kategorií jsou přechody pro chodce. Jen v Praze jich je zhruba deset tisíc, přesto na mnoha místech chybí nebo jsou mimo přirozené trasy pohybu lidí.

Zároveň je v metropoli mnoho nadchodů či podchodů, které obyvatelům evokují spíše zápach nebo možnost přepadení, než bezpečné překročení silnice.

"Vybrali jsme 17 objektů, které se nejčastěji objevují ve městě a popsali jejich výhody i nevýhody. Ve městě je lidé mohou potkávat na každém kroku a jejich přítomnost se zdá být nezbytná. Zvyšují bezpečnost, zpřístupňují nepřístupné, umožňují pobývat venku. Plní svůj dílčí úkol, ale neexistuje pro ně systematický přístup – koncepce, která by brala v potaz širší souvislosti. S každým zdánlivě nevinným objektem se tak pojí složitější společenské téma, které výstava CITYBLOK předkládá,“ doplňuje ředitel IPR Ondřej Boháč. 

Jde například o parkovací automat, lavičku, zábradlí, odpadkový koš nebo oplocení. Podobně, jako je současný virtuální veřejný prostor plný informací, je totiž městský veřejný prostor plný věcí. 

Tobias Armborst je architekt, urbanista, spoluzakladatel a stěžejní osoba významné a oceňované kanceláře Interboro se sídlem v Brooklynu nabízející tvořivou architekturu, městský design a plánování. Získal titul inženýr architekt na Rýnsko-Vestfálské technické vysoké škole v Cáchách a magistra na harvardské univerzitě GSD. Je docentem Architektonických a urbanistických studií na newyorské Vassar College.