Jak prodat nemovitost s hypotékou?

Hana Petržílková, majitelka realitní, zahradní a úklidové společnosti Success Brokers s.r.o.

Hana Petržílková, majitelka realitní, zahradní a úklidové společnosti Success Brokers s.r.o. Zdroj: Success Brokers s.r.o.

Chcete prodat svou nemovitost a splácíte hypoteční úvěr? Majitelka realitní společnosti, Hanka Petržílková, vám popíše pár základních principů a informací, bez kterých svou nemovitost prostě neprodáte.

Než se rozhodnete prodávat svou nemovitost, podívejte se do své úvěrové smlouvy a zástavní smlouvy. Zde najdete možnosti a podmínky předčasného ukončení hypotečního úvěru. Dále je třeba zjistit celkovou částku k případnému předčasnému splacení hypotečního úvěru. Jakmile víte, kolik celkem budete muset zaplatit, můžete začít!

Doporučuji oslovit realitní kancelář a nechat si zpracovat aktuální tržní odhad. Vyberete si svého osobního realitního makléře, se kterým se domluvíte na spolupráci a budete mu důvěřovat. Jakmile makléř nalezne správného zájemce, začíná ten nejdůležitější proces! Než si kupující zajistí financování, připraví se kupní smlouvy a smlouvy o úschově.

Hanka Petržílková je realitní makléřkou již od roku 2006. „Každá nemovitost má svého kupce, ale je třeba pro to něco udělat. Od toho je tu realitní makléř. Ten se má postarat o to, abyste prodali za nejvyšší možnou kupní cenu, neměli starosti a zároveň by měl do obchodu vnést klid a mír. Samozřejmostí je bezpečná transakce celého obchodu,“ říká Hana Petržílková, majitelka realitní, zahradní a úklidové společnosti Success Brokers s.r.o.

Vaše práce bude zajistit od banky aktuální vyčíslení ke splacení vašeho hypotečního úvěru a souhlas se zástavou jiné banky budoucího kupujícího. Banka kupujícího bude vyplácet částku ke splacení vašeho hypotečního úvěru na účet banky, u které máte hypotéku. Zbylá část půjde do úschovy.

Pokud již máte všechny listiny předloženy kupujícímu a on má schválený úvěr, můžete přistoupit k podpisu smluv. Nejdříve se podepisují zástavní smlouvy kupujícího a smlouva o úschově. Tyto smlouvy podepisujete proto, aby banka kupujícího mohla načerpat peníze do úschovy. Kupující zároveň převádí vlastní zdroje do některé z úschov.

Při takovém podpisu se uzavírá i kupní smlouva společně s návrhem na vklad vlastnického práva. Tyto smlouvy se nechávají  u advokáta do doby, než se načerpá celá kupní cena.

Aktuální vyčíslení ke splacení celého vašeho hypotečního úvěru se předá straně kupujícího pro jeho banku, zároveň je zde i uvedeno datum, ke kterému dni má být částka zaplacena. Banky se striktně drží těchto dat, což znamená, že částka nepřijde ani dříve, ani později, ale přesně v daný den. Do této doby jste povinni platit veškeré splátky související s vaším hypotečním úvěrem.

Jakmile máte uzavřeny smlouvy a připsánu částku, potřebujete od vaší banky potvrzení o zaplacení. Toto potvrzení pak předkládáte schovateli, aby mohl uvolnit z úschovy kupní smlouvy a návrh na vklad vlastnického práva, a podat jej na katastr nemovitostí.

Zde běží zákonná lhůta, ale v praxi víme, že převod trvá cca 30 dnů.

Blížíme se do konce, kupující se stává vlastníkem vaší nemovitosti. Na co ale určitě ještě nesmíte zapomenout je, že banka, u které jste již zaplatili hypoteční úvěr, musí vydat potvrzení o tom, že úvěr byl v celé výši splacen a vydá tzv. výmazní kvitanci, kterou bude třeba podat vkladem na katastr nemovitostí, aby vaše zástava byla vymazána.