Je to moje Nagano, říká Čech před finále milionového pokerového turnaje

Poker

Poker

Své malé soukromé Nagano si právě prožívá pětatřicetiletý pokerový hráč Martin Staszko z Třince. V USA bude od 6. listopadu bojovat ve finále turnaje November Nine. Už nyní z něj účast u finálového stolu udělala milionáře. O dalších 150 milionů ale bude ještě bojovat. A bránu k nim má otevřenou ze všech devíti finalistů nejvíce. Je na průběžném prvním místě s dvojnásobným počtem žetonů než soupeři.

„V pokerovém světě se můj úspěch dá opravdu přirovnat k tomu, co dokázali naši hokejisté na zimní olympiádě v Naganu. A pokud v hokejové terminologii zůstaneme, tak můj současný stav je, jako bych vedl po první třetině finálového zápasu rozdílem jednoho gólu,“ dodal. Výhodu vidí především v náskoku, který má proti konkurentům.

Na začátku turnaje před ním bude v žetonech na stole ležet 40 milionů korun. Pokud chce vyhrát, musí získat dalších 110 milionů. A na to si docela věří. „Chci vyhrát. Jsem si téměř jistý, že skončím do pátého místa. Může se ale stát, že už nikoho neporazím a zůstanu devátý. I to je ale pro mě velký úspěch,“ popsal své možnosti muž, jehož do Ameriky pojede podpořit nejbližší rodina i několik přátel a fanoušků pokeru.

Turnaj November Nine, Martin Staszko úplně napravo.Turnaj November Nine, Martin Staszko úplně napravo. | CTKTurnaj November Nine, Martin Staszko úplně napravo.

Začalo to zábavou internetu, teď je pro Staszka poker živobytím

K pokeru se dostal teprve před čtyřmi lety a na profesionální úrovni jej hraje od loňského května. „Poprvé jsem hru viděl v televizi. Sám jsem začínal hrát na internetu hry, za které se nic neplatilo, ale taky se nic nedalo vyhrát. Později takové, při nichž se dalo vyhrát pár centů. Peníze jsem pak investoval do turnajů, kde se už musel platit vstupní vklad. Takto jsem se propracoval výš,“ řekl. Vydělal si už tolik, že letos mohl zaplatit 10 tisíc dolarů za účast na prestižním turnaji, na jehož finále se nyní připravuje.

„Peníze vydělané prací bych do pokeru nikdy neinvestoval,“ svěřil se absolvent Vysoké školy báňské v Ostravě, který před přechodem k profesionálním hráčům pokeru pracoval v automobilce v Nošovicích u Frýdku-Místku.

„Ochod z práce bylo těžké rozhodnutí. Nebál jsem se neúspěchu. Už tenkrát jsem kartami vydělával více než prací. Ale měl jsem svou práci rád. Bál jsem se i ztráty kontaktu s lidmi. Přece jen jsem tam měl hodně přátel a kamarádů,“ vysvětlil.

Staszko mate soupeře střídáním opatrnosti a agresivity

Ve svém posledním velkém turnaji za sebou nechal téměř sedm tisíc dalších hráčů. Svůj úspěch vidí v tom, že dokáže hrát hodně opatrně i naopak hodně agresivně. Tím mate soupeře, pro které je jeho hra nečitelná. „Dokážu se kontrolovat a plynule přecházet od riskování do klidné hry,“ řekl. Hodně mu pomáhá i psychologie, kterou se zabývá. Studuje gesta i mimiku lidí, jež také mnohé prozradí. „Někdy to pomůže hodně. Jindy zase vůbec,“ přiznává.

Nejvíce ale sází na logické a analytické myšlení. Ve chvíli dokáže odhadnout, jakou kombinaci karet má soupeř a jaké má proti němu šance on s tou svou. To mu napoví, zda má přihodit, vyčkávat či hru včas vzdát. „Většinou jsem v těchto odhadech hodně přesný,“ uvedl.

Do turnaje vstupuje jako jeden z favoritů. Některé sázkové kanceláře jej dokonce označují za favorita hlavního. Staszko s tím ale problémy nemá. „Mé šance jsou dobré,“ svěřil se nezadaný muž, který doufá, že ve světě pokeru najde i lásku. „Asi ne mezi hráčkami. Těch je málo a některým je i přes osmdesát let,“ řekl s úsměvem. Hledat bude spíše mezi krupiérkami či servírkami.

Jak se mu bude dařit, mohou zájemci sledovat na internetu či na některých sportovních kanálech od 6. do 8. listopadu. Turnaj, který je mezi hráči považován za neoficiální mistrovství světa, si chce ale hlavně užít. Tomu, že by se mu podařilo znovu dostat se tak daleko i příští rok, nevěří. „Konkurence v pokeru je obrovská. Hráčů je tolik, že by se to rovnalo zázraku,“ dodal Staszko.